ZAGREPČANI U MAKSIMIRU OBILJEŽAVAJU MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

Čelnici sindikalnih središnjica poručili su danas sa središnje proslave Međunarodnog praznika rada 1. svibnja u Maksimiru da neće dopustiti daljnje smanjivanje radničkih prava.

Praznik rada, koji se u Maksimiru slavi 114. godinu, sindikalne središnjice obilježavaju odvojeno. No, zajedničkim letkom poručili su Vladi i Hrvatskom saboru da neće dopustiti daljnje smanjivanje prava radništva.

Odvojene proslave priredili su na Maloj pozornici kod ulaza u Maksimir Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH), a na velikoj pozornici na livadi domaćin je bio Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

"Radnici su ovogodišnji Praznik rada dočekali s manjim pravima nego lani", upozorio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Ocijenio je kako radnici žive sve teže i teže, a političari, kojima su u predizbornoj kampanji puna usta obećanja, kada sjednu u saborske klupe, brinu se samo za sebe.

"Našem strpljenju je kraj, neće nas više ponižavati i ugnjetavati niti ukidati radnička prava", rekao je čelnik URSH Boris Kunst. Političarima je poručio da ne budu previše opijeni Europom jer ona neće riješiti naše probleme.

Čelnica SSSH Vesna Dejanović poručila je da u Hrvatskoj svatko mora ostvariti pravo na rad od kojega će moći živjeti. Dodala je da Hrvatska bez rada neće moći ući u EU, a radnicima je poručila da će se Sindikat boriti za njihovo dostojanstvo.

Mnogobrojnim građanima koji su od jutra stizali u Maksimir pridružili su se i mnogi političari, među kojima predsjednik Republike Stjepan Mesić i u ime Vlade potpredsjednica Jadranka Kosor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je poželio onima koji rade da za rad budu plaćeni, a onima koji ne rade da nađu posao. Građanima je čestitao Praznik rada, ali, kako je rekao, kao građanin, a ne političar.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je da čovjek može živjeti dostojanstveno ako je za taj rad dostojanstveno plaćen.

Građanima je obećala da će Vlada učiniti sve da Hrvatska bude socijalna država i zemlja socijalne pravde.

Kao predsjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća obećala je da će Vlada sa sindikatima i poslodavcima uporno graditi socijalno partnerstvo jer se samo tako mogu ostvariti zacrtani ciljevi - rast zaposlenosti i smanjivanje nezaposlenosti.

Po sindikalnim procjenama, Maksimirom je od jutra prošlo nekoliko tisuća ljudi, za koje su pripremljeni bogat zabavni program i tradicionalne porcije graha. No, 14.000 obroka ove je godine podijeljeno za nepuna dva sata.

(Hina) xmvr ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara