Zahtjev za osnivanje nacionalnog povjerenstva za spas baranjskog jelena

U SVIJETU poznati baranjski jelen ugrožen je tzv. američkim velikim metiljem te se procjenjuje da je u Baranji čak 90 posto te divljači zaraženo, od toga gotovo 20 posto bez izgleda za izlječenje, rečeno je danas na sastanku predstavnika Hrvatskoga veterinarskog instituta, Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, Hrvatskih šuma i Javne ustanove Parka prirode ´Kopačkog rita´.

Ravnatelj Hrvatskoga veterinarskog instituta (HVI) dr. Mirko Lojkić najavio je da će se ´zbog vrlo teška stanja od Vlade po hitnu postupku zatražiti osnivanje nacionalnog povjerenstva za spas baranjskog jelena´.

Prije osam mjeseci Hrvatski veterinarski institut i Hrvatske šume počeli su provoditi znanstveni program ´Istraživanje zdravstvenog stanja jelenske divljači u lovištima Hrvatskih šuma´ kako bi se dijagnosticiralo zdravstveno stanje baranjskog jelena.

Nismo ´ni pretpostavili da će analize uzoraka jetre i drugih organa otkriti tako strašno stanje´, kazao je dr. Branko Šoštarić, patolog u tome institutu. Dodao je da su do sada obrađena 174 uzorka od toga 66 iz tikveškog lovišta gdje je u 89 posto otkriven veliki metilj.

Šoštarić je, prikazavši na slikama stanje napadnutih organa baranjskog jelena, istaknuo da je riječ o ozbiljnoj bolesti te da liječenje i zajedničke akcije svih sudionika - od Hrvatskih šuma, lovnozakupaca, Parka prirode ´Kopačkog rita´, ministarstava i Vlade - moraju biti brzi i učinkoviti.

Primjerice, na jednom od uzoraka pronađeno je 120 nametnika velikog metilja. Po Šoštarićevim riječima veliki metilj naraste i do 12 centimetara.

Mr. Željko Ledinski, direktor Hrvatskih šuma, kazao je kako je taj problem prisutan u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Madžarskoj i susjednoj Vojvodini. ´Na žalost, u Vojvodini je pojava uočena, ali nije znanstveno utvrđeno stanje i nisu donesene mjere za suzbijanje´, kazao je Ledinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budući da se zaraza velikim metiljem i u Hrvatskoj i u susjednim državama može suzbiti samo zajedničkim naporima, Hrvatska se treba što hitnije povezati sa zemljama koje već imaju nacionalnu strategiju za spas divljači od velikog metilja.

Osim na baranjskom jelenu veliki metilj je pronađen i na srnećoj divljači, divljoj svinji i, kako je rekao dr. Rudovan Fuchs iz Hrvatskoga veterinarskog instituta, čak na ovci.

´Nacionalno povjerenstvo, koje mora biti vrlo brzo osnovano i to od stručnjaka, mora imati i nacionalne ovlasti da provede dogovoren program sprječavanja i liječenja baranjskog jelena. To podrazumijeva i ulazak u zaštićena područja u Parku prirode ´Kopačkom ritu´, dodao je Fuchs. I u lovištu Hrvatskih šuma u Vinkovcima otkriven je u jelenske divljači veliki metilj, a ´sigurno znamo da je prenesen iz baranjskih lovišta´, kazao je Fuchs.

Mr. Ivan Tarnaj, voditelj Odjela lovstva Hrvatskih šumama, istaknuo je kako za nabavu lijekova, hrane i ostaloga što je potrebno ´za spas baranjskog jelena´ sigurno treba mnogo novca te da to osim Hrvatskih šuma trebaju financirati i resorna ministarstva, ali i svi lovnozakupci u Baranji i hrvatskim krajevima u kojima se pojavila ta bolest´.

Jedan od oblika suzbijanja opasne bolesti koju prenosi tzv. barski puž jest paljenje trske a to će se morati činiti i na zaštićenom dijelu Parka prirode ´Kopačkog rita´, istaknuli su znanstvenici.

Sanitarni odstrjel divljači bit će pojačan, jer ´upravo na terenu djelatnici Hrvatskih šuma i lovci u drugim lovištima najbolje prepoznaju zaraženu divljač´.

U tikveškom lovištu Hrvatskih šuma nalazi se matično stado od 1600 jelenske i 300 srneće divljači te tisuću divljih svinja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara