zahvalno nacionalno hodočašće - najveće izvan domovine

Zahvalno nacionalno hodočašće u Rim, od 6. do 9. studenoga, bit će prvo nakon uspostave hrvatske države i do sada najveće organizirano hodočašće izvan Hrvatske na koje će iz domovine otići više od šest tisuća hrvatskih hodočasnika, predvođenih zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem u zajedništvu s hrvatskim nadbiskupima i biskupima. L

Svrha je nacionalnoga hodočašća zahvaliti papi Ivanu Pavlu II. za sve što je učinio za hrvatski narod, čestitati mu 25. obljetnicu papinske službe te učvrstiti vjeru, crkveno i narodno zajedništvo, što je i geslo hodočašća.

Osim zasebnoga hodočasničkog programa koji je utvrdila svaka biskupija i nadbiskupija, hodočasnici će zajednički sudjelovati na trima glavnim događajima zahvalnoga hodočašća.

Tako će svi hodočasnici 7. studenoga popodne sudjelovati na misnom slavlju u bazilici sv. Marije Velike u Rimu, koje će predvoditi kardinal Josip Bozanić, a propovijedat će zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. U subotu, 8. studenoga, svi hodočasnici će sudjelovati na velikoj zahvalnoj misi u bazilici sv. Petra u Vatikanu, a misu će predvoditi kardinal Josip Bozanić. Nakon toga bit će zajednička audijencija kod pape Ivana Pavla II.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalno nacionalno hodočašće Svetom Ocu najavili su 9. lipnja hrvatski biskupi nakon Papina trećega pastoralnog pohoda Hrvatskoj. Na svom 100. pastoralnom putovanju izvan Italije u 25 godina pontifikata Papa je od 5. do 9. lipnja posjetio Rijeku, Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Zadar te proglasio blaženom Mariju Propetoga Petković.

Za hodočasnike objavljen je liturgijski vodič i izrađen prigodni šal bijele boje na kojem je križ u obliku hrvatskog pletera te natpis "Zahvalno hrvatsko hodočašće", "Rim 6.- 9. XI. 2003.".

(Hina) mc mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara