ZAJEDNIČKE VOJNE VJEŽBE ORUŽANIH SNAGA RH I SAD-a U 2003.

Prema Godišnjem planu bilateralne obrambene suradnje za ovu godinu ministarstava obrane Republike Hrvatske i SADa, planirano je devet bilateralnih vojnih vježbi u Hrvatskoj. L

Njihov će opseg ovisiti o dinamici američke vojne "kampanje" u Iraku, rekli su na današnjem briefingu za novinare časnici iz Odjela za međunarodnu obrambenu suradnju MORH-a.

Naglašeno je da se vojne vježbe većeg intenziteta i opsega, koje mogu imati negativan utjecaj na turističku sezonu u hrvatskom priobalju, neće provoditi od 15. lipnja do 15. rujna 2003.

U tim će vježbama sudjelovati ukupno oko 3.270 američkih vojnika sa sedam ratnih brodova, 13 zrakoplova i 25 helikoptera, uz odgovarajući ekvivalent s hrvatske strane.

Provedba vježbi neće zahtijevati dodatne troškove hrvatskim poreznim obveznicima jer su oni već predviđeni redovitim godišnjim programom obuke za koji su već osigurani.

Troškovi usluge američkim postrojbama bit će naplaćeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pri planiranju vježbi vodilo se računa i o zaštiti okoliša, a one će se provoditi isključivo konvencionalnim oružjem na uobičajenim vježbalištima Hrvatskih oružanih snaga, primjerice "Eugen Kvaternik" u Slunju i na otoku Žirju.

Najveća vojna vježba bit će ona kopnenih snaga pod nazivom "Adriatic Phiblex 03" u sklopu koje će se provesti uvježbavanje lake pješačke satnije namijenjene mirovnim operacijama na vojnom vježbalištu, dok će se uvježbavanje pomorskih snaga provesti u srednjodalmatinskom akvatoriju i to u jesen ove godine.

Bilateralna obrambena suradnja Hrvatske i SAD-a datira od 1995., uređena je popratnim Memorandumom o sporazumijevanju i Sporazumom o uzajamnoj logističkoj potpori, a početkom 2003. i Sporazumom o obrambenoj suradnji i sprječavanju širenja oružja za masovno uništavanje.

Opseg je suradnje oko 200 do 300 aktivnosti godišnje, a prema financijskim pokazateljima premašuje iznos od osam milijuna američkih dolara godišnje, koji osigurava američka strana.

Obrambenom suradnjom sa SAD-om izravno se podupire ostvarenje partnerskih ciljeva Republike Hrvatske, podiže se razina "interoperabilnosti" (suradnje) Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH sukladno NATO standardima, te se jača sposobnost i spremnost obavljanja zadaća Oružanih snaga RH na domaćem i inozemnom planu, čime se podupire mir, stabilnost i sigurnosti na lokalnom i globalnom planu, rečeno je na današnjem briefingu za novinare u Ministarstvu obrane RH.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara