Zakazivanjem glavne rasprave za šest mjeseci ne krši se pravo na pošteno suđenje

Zakazivanjem glavne rasprave u parnici za naknadu štete u roku od šest mjeseci ne krši se pravo na pošteno suđenje u razumnom roku, utvrdio je Ustavni sud.

Vijeće šestorice za rješavanje ustavnih tužbi odbilo je kao neosnovanu ustavnu tužbu podnesenu zbog toga što zagrebački Općinski sud nije zakazao glavnu raspravu u roku od šest mjeseci od podnošenja tužbe za naknadu štete.

Ta je odluka Ustavnog suda objavljena u Narodnim novinama.

Očitujući se na ustavnu tužbu Općinski sud u Zagrebu je istaknuo da je prvo ročište za glavnu raspravu po tužbi podnesenoj u srpnju 2002. zakazano za srpanj 2003. zbog velikog broja postupaka koji se vode pred tim sudom.

Razdoblje odlučujuće za razmatranje eventualne dugotrajnosti postupaka za Ustavni sud teče od trenutka ponošenja ustavne tužbe, a ono je u navedenom slučaju pet mjeseci i 28 dana.

Ustavna je tužba odbijena jer je, sukladno dosadašnjoj praksi Ustavnog suda u rješavanju tužbi zbog nerazumno dugih suđenja, utvrđeno da zakazivanjem ročišta za glavnu raspravu u roku od šest mjeseci nije povrijeđeno Ustavom i međunarodnim konvencijama zajamčeno pravo na pošteno suđenje u razumnom roku, kaže se u obrazloženju odluke Ustavnog suda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara