ZAKLADA ALBERTO I ANNETTE GIACOMETTI KONAČNO OSNOVANA

Odluku o osnivanju Zaklade Alberto i Annette Giacometti, priželjkivanom odavno, potpisali su francuski premijer JeanPierre Raffarin i ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy, priopćeno je službeno ovih dana. L

Uskoro bi se trebalo održati i zasjedanje Upravnog vijeća.

Projekt o osnivanju Zaklade koja bi trebala osigurati širenje utjecaja djela slavnoga kipara (1901.-1966.) u pripremi je punih 14 godina, tijekom kojih je bilo uspona i padova, budući da su neki ministri bili za, a neki protiv Zaklade.

U oporuci sastavljenoj 1990. Giacomettijeva udovica Annette tražila je da se kipareva djela, čija se vrijednost procjenjuje na pravo bogatstvo od oko 122 milijuna eura, a koja velikim dijelom čekaju bolja vremena u skladištima u Parizu, objedine i izlože pod okriljem Zaklade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog brojnih odgoda pokretanja projekta morale su se organizirati dvije aukcijske prodaje djela Alberta Giacomettija kako bi se podmirili troškovi čuvanja i osiguranja.

Te su prodaje osudili zagovornici njegova djela koji ga žele sačuvati što više netaknutog, prema želji udovice Annette Giacometti.

(Hina) dš bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara