Zaklada Billa Gatesa spasila 100 tisuća Indijaca od zaraze HIV-om

Zaklada Billa Gatesa spasila 100 tisuća Indijaca od zaraze HIV-om

Foto: AFP

NAJNOVIJE istraživanje je pokazalo kako je tijekom posljednjih pet godina oko 100 tisuća ljudi u Indiji spašeno od zaraze virusom HIV-a zbog projekta koji je financirala Zaklada Billa i Melinde Gates.

Avahan projekt je krenuo 2003. godine u šest indijskih država koje su imali najviše stope zaraze HIV-om. Cilj je bio ulagati novac u prevenciju kod najrizičnijih grupa kao što su seksualni radnici i vozači kamiona, piše BBC. Studija koju je proveo Lancet pokazala je da je takva investicija dovela do smanjenja broja zaraženih.

Gates u prevenciju uložio 258 milijuna dolara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati studije su pokazali da se isplati investirati u dobro vođene programe prevencije od HIV-a u siromašnim zemljama. U šest indijskih država je Gatesova zaklada uložila oko 258 milijuna dolara kako bi o rizicima "obrazovali" rizične skupine.

Neke od metoda koje su provodili bilo je savjetovanje o sigurnom seksu, besplatno dijeljenje kondoma, zamjenu iskorištenih igala kod ovisnika te razne druge kampanje. Indijske vlasti su kazale da se broj godišnje novozaraženih HIV-om u posljednjem desetljeću smanjio preko 50 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara