Žalba osuđene za ratni zločin u Škabrnji sutra na Vrhovnom sudu

Vrhovni sud razmatrat će sutra žalbu Zorane Banić (51), nepravomoćno osuđene na 13 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Škabrnji, u studenome 1991.

Obrana od Vrhovnog suda traži oslobađajuću presudu ili ukidanje prvostupanjske presude i vraćanje predmeta na ponovno suđenje. U slučaju da Vrhovni sud potvrdi krivnju Zorane Banić obrana traži blažu kaznu.

"Tvrdimo da optužena nije planirala, naredila ni izvršila zločin jer u to vrijeme nije bila u Škabrnji", kazao je branitelj Zorane Banić zagrebački odvjetnik Luka Šušak Hini. Dodao je da je od Vrhovnog suda zatražio i da predmet ustupi Haškom sudu.

Na javnoj sjednici Vrhovnog suda sudac izvjestitelj upoznat će Vijeće s najvažnijim činjenicama sudskog postupka i razlozima za žalbu, nakon čega će Vijeće na zatvorenom dijelu sjednice donijeti odluku o žalbi koja će javnosti biti poznata kada je zaprime stranke u postupku.

Početkom listopada prošle godine na Županijskom sudu u Zadru Zorana Banić, medicinska sestra iz Zemunika Gornjeg, proglašena je krivom za sudjelovanje u ratnom zločinu nad civilnim stanovništvom u Škabrnji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je već 1998. u odsutnosti osuđena na 20 godina zatvora, zajedno s još 17 pripadnika srpske paravojske i JNA, no nakon što je u listopadu 2001. na temelju međunarodne tjeralice uhićena u Švicarskoj i izručena Hrvatskoj, zatražila je obnovu sudskog postupka na što je po zakonu imala pravo.

U obnovljenom postupku, sudsko vijeće zadarskog suda presudilo je da je kao pripadnica tzv. Vojske SAO Krajine 18. studenog 1991. u Škabrnji nasilno iz podruma i obiteljskih kuća izvlačila civile, uglavnom starce i djecu, te da je sudjelovala u ubojstvu 34 civila.

Na suđenju, na kojem je saslušano 54 svjedoka, nije utvrđeno da je Zorana Banić osobno ubijala. Presuda se temeljila na iskazima više svjedoka, a sud je odbacio obranu optužene da toga dana nije bila u Škabrnji.

(Hina) so so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara