"Zamislite svijet bez slobodnog znanja": Wikipedia u znak prosvjeda zatvorila svoje stranice

Screenshot: Wikipedia

"ZAMISLITE svijet bez slobodnog znanja", stoji ispisano na internetskoj stranici Wikipedia.org čijim se sadržajem na engleskom jeziku internetski korisnici neće moći služiti tijekom čitavog današnjeg dana.

Radi se o potezu kojeg je Wikipedia već ranije najavila u znak prosvjeda protiv kontroverznog zakona o internetskom piratstvu (SOPA) za kojeg mnogi vjeruju da bi opasno ugrozio sigurnost na mreži i naštetio brojnim malim firmama.

Tako od srijede u 5 sati ujutro prema Greenwichu umjesto pristupa 3,8 milijuna Wikipedijinih korisnika je dočekalo pismo koje ima za cilj da ih potakne da svoje pritužbe na zakon o internetskom piratstvu prijave Kongresu. Osim Wikipedije, na 24 sata su se ugasile još na desetine drugih internetskih stranica, a među njima i Huffington Post koji je zacrnio svoj "home".

Portal Deadline Hollywood piše kako u prosvjedu sudjeluje čak sedam tisuća internetskih stranica. Google je pod kućicu za pretraživanje napisao: "Recite Kongresu: Molimo vas, nemojte cenzurirati web!"

Wikipedia, BoingBoing i Minecraft u potpunosti su zacrnili svoje stranice, dok su ostali skrenuli pažnju na svojim stranicama na sporni zakon.

"Želimo podići svijest"

"Već više od desetljeća provodimo milijune sati gradeći najveću enciklopediju u ljudskoj povijesti. U ovom trenutku Kongres razmatra zakon koji bi mogao fatalno naštetiti slobodi i otvorenosti interneta. Sa ciljem podizanja svijesti, Wikipedia će na 24 sata zacrniti svoje stranice", ispisano je danas na internetskim stranicama Wikipedije.

Osnivač enciklopedije Jimmy Wales jučer je na svom Twitter računu napisao: "Bit će ludo. Nadam se da će Wikipedia srušiti telefonski sustav Washingtona. Prenesite poruku svim znancima".

Protiv istog zakona bore se i eBay, Google, Twitter, Yahoo! Oni su zajedno s Wikipedijom još u prosincu objavili otvoreno pismo držeći da će se izglasavanjem takvog zakona omogućiti cenzura interneta, slična onoj u Kini ili Iranu, a Wales ih je nazvao prijetnjom slobodnom i otvorenom internetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara