zamjenica američkog ministra obrane u trodnevnom posjetu morh-u

Zamjenica američkog ministra obrane Mira R. Ricardel sa suradnicima došla je danas u trodnevni posjet Ministarstvu obrane tijekom kojega će razgovarati s čelnim ljudima obrambenog sustava u Hrvatskoj, a predviđeno je i potpisivanje ´memoranduma o razumijevanju, o sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje´, doznaje se danas u MORHu. L

Pomoćnica ministrice obrane Jelena Grčić Polić sa suradnicima izvijestila je danas novinare da će sutra u Hrvatsku stići i stručni tim NATO-a, predvođen pomoćnikom glavnog tajnika za političke poslove Guntherom Altenburgom.

Tijekom posjeta zamjenice američkog ministra obrane predviđeni su brojni bilateralni susreti sa zamjenikom ministrice obrane Zlatkom Gareljićem te pomoćnicom ministrice obrane Jelenom Grčić Polić sa suradnicima.

U MORH-u ističu da sa SAD-om imamo dobru bilateralnu suradnju, te da SAD podupire hrvatske napore za punopravno članstvo u NATO-u. Na tim sastancima, kako je istaknuto na današnjem briefingu u MORH-u, sudjelovat će i predstavnici drugih ministarstava, poput ministarstava vanjskih i unutarnjih poslova, europskih integracija, financija, te pomorstva prometa i veza.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš ulazak u NATO nije samo ulazak naše vojske, već i civilnih struktura, naglašeno je. Memorandum o razumijevanju, o sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje sa SAD-om potpisalo je 14 zemalja. Kako je istaknuto, svrha je tog sporazuma prevencija i sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje i to na način da se naše OS, zajedno s civilnim strukturama, osposobe za sprječavanje tranzita tog oružja kao i uklanjanje posljedica njegova mogućeg korištenja. To je sasvim u skladu s našom strategijom nacionalne sigurnosti, naglasili su u MORH-u.

Novinari su također izviješteni o sutrašnjem posjetu stručnog tima NATO-a koji će s našim vojnim i civilnim dužnosnicima raspravljati o hrvatskom sudjelovanju u Programu partnerstvo za mir ove godine kao i o svim drugim aktivnostima za postizanje punopravnog članstva naše zemlje u NATO-u.

Hrvatska danas sudjeluje u oko 40 raznih partnerskih ciljeva i aktivnosti NATO saveza, a u pripremi ih je još 10-ak, istaknuto je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara