Zamjenik talijanskog premijera fotografirao se s četničkom zastavom

Zamjenik talijanskog premijera fotografirao se s četničkom zastavom
Screenshot: Facebook/Dejan Kusalo/Telegraf

MATTEO Salvini, ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera Italije, fotografirao se s četničkom zastavom.

Fotografija sa zastavom je objavljena u Facebook grupi Srbi u Italiji. Nije poznato kad je snimljena, javlja Telegraf.

Ovu zastavu koristio je četnički pokret tijekom Drugog svjetskog rata, kao i kasnije. Na njoj je ćiriličnim pismom ispisano "S verom u Boga, za kralja i otadžbinu".

Borba protiv migranata

Salvini, kao vođa ultradesničarske stranke Liga za sjever, poznat je i kao oštar kritičar sadašnje politike EU-a. Oštro se protivi dolasku migranata, a već ih je uspoređivao s robovima.

Salvini je mandat počeo križarskim ratom protiv uplovljavanja brodova s migrantima u talijanske luke, uključujući i one koji ih spašavaju od havarija na moru, što je rezultiralo kritikama skupina za ljudska prava i sporom s partnerima u Europskoj uniji oko raspodjele migranata po zemljama članicama.

Dolasci migranata iz Sjeverne Afrike pali su za 80 posto, a protiv Salvinija je pokrenuta istraga za otmicu i ilegalno zatočenje jer je odgađao iskrcavanje više od 150 migranata koje je s mora pokupilo plovilo talijanske obalne straže Diciotti.

On optužbe shvaća kao "medalju" i izaziva tužitelje da "dođu po njega". Migrante s Diciottija nazvao je "ilegalcima" koji će se pridružiti "desecima tisuća lažnih izbjeglica" u talijanskim gradovima.

Salvinijeva popularnost

Te su mu se riječi isplatile. Kako je rasla zabrinutost javnosti zbog sve većeg priljeva izbjeglica, rasla je i potpora Ligi. Stranka je nedavno u anketama premašila 30 posto podrške, što je 13 postotnih bodova više nego što je Liga osvojila na općim izborima u ožujku. 

To se dogodilo nauštrb M5S koji je osvojio otprilike dvostruko više mjesta u parlamentu od Lige, ali čijeg je čelnika, potpredsjednika vlade i ministra industrije Luigija Di Maija, Salvini potpuno zasjenio. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara