ZAOSTROG: TRI STOLJEĆA OD ROĐENJA FRA ANDRIJE KAČIĆA-MIOŠIĆA

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora danas je u franjevačkom samostanu u Zaostrogu u općini Gradac na Makarskom primorju velikom procesijom i misnim slavljem svečano obilježeno 300 godina od rođenja fra Andrije KačićaMiošića. L

Slavlje u Zaostrogu počelo je budnicom, a nastavljeno velikom procesijom Obalom hrvatskih domoljuba i Ulicom fra Andrije Kačića-Miošića. Procesiju i misno slavlje u nazočnosti više od stotinu svećenika predvodio je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić.

U procesiji i misnom slavlju bili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Luka Bebić, šibenski biskup msgr. Ante Ivas, dubrovački biskup msgr. Želimir Puljić, načelnici i gradonačelnici općina i gradova Makarskog primorja, sjemeništarci Franjevačke klasične gimnazije iz Sinja, studenti i profesori teologije iz Splita, mnoštvo pučkih pjevačkih skupina iz doline Neretve, više od stotinu članova KUD "Metković" iz istoimenog grada na Neretvi, te brojni drugi uzvanici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O fra Andriji Kačiću-Miošiću, redovniku i svećeniku, gvardijanu, crkvenom graditelju, sveučilišnom profesoru filozofije i teologije, pjesniku i prozaiku koji je stvarao hrvatski jezični standard štokavskom ikavicom i pripremao hrvatski narodni preporod, govorio je je msgr. Marin Barišić. Posebno je istaknuo da je njegovo najpoznatije djelo "Razgovor ugodni naroda slovinskoga" nakon Biblije najčitanija knjiga u hrvatskom narodu, pa ga je narod od milja nazvao Pismaricom.

Nakon procesije i svete mise u franjevačkom samostanu u Zaostrogu sudionici skupa brodovima su otplovili u nekoliko kilometara udaljeni Brist, rodno mjesto fra Andrije Kačića-Miošića, gdje su ih dočekali domaćini - načelnik općine Gardac i predsjednik Mjesnog odbora Brist. Nakon susreta ispred crkve u Bristu, upriličen je kulturno-zabavni program, a nakon toga pohod rodnoj kući fra Andrije Kačića-Miošića u podbiokovskom Bristu, koja je za ovu prigodu posebno obnovljena.

(Hina) xtc yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara