Zapadne zemlje traže od Kine da odustane od zakona o Hong Kongu

Zapadne zemlje traže od Kine da odustane od zakona o Hong Kongu
Ilustracija: EPA

UJEDINJENO KRALJEVSTVO i više od dvadeset zapadnih zemalja je od Kine zatražilo da preispita svoj novi zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, rekavši da Peking mora očuvati pravo na okupljanje i slobodu medija u toj bivšoj britanskoj koloniji.

"Želimo izraziti našu duboku zabrinutost nametanjem nacionalnog zakona o sigurnosti Hong Kongu što potkopava formulu 'jedna zemlja, dva sustava' i ima očite posljedice po ljudska prava", rekao je UN-ovom Vijeću za ljudska prava Julian Braithwaite, britanski veleposlanik u UN-u u Ženevi.

"Tražimo od vlada Kine i Hong Konga da preispitaju uvođenje tog zakona i uključe građane Hong Konga, institucije i pravosuđe kako bi se spriječilo daljnje urušavanje dugogodišnjih prava i sloboda", rekao je. 

Braithwaite je govorio u ime 27 zemalja, od kojih su mnoge članice EU te Australije, Kanade, Japana, Novog Zelanda i Švicarske.

Lam kaže da se neće potkopavati autonomija Hong Konga

Ranije se čelnica Hong Konga Carrie Lam obratila vijeću u Ženevi videoporukom i rekla da će kineski nacionalni zakon o sigurnosti popuniti "rupu" i neće potkopati autonomiju Hong Konga. 

Braithwaite je od kineskih vlasti također zatražio da dopusti UN-ovoj visokoj povjerenici za ljudska prava Michelle Bachelet "važan rani pristup" kineskoj regiji Xinjiang uslijed izvješća o proizvoljnim privođenjima i rasprostranjenom nadzoru većinom muslimanske ujgurske manjine.

"Visoka povjerenice, potičemo vas da osiguravate redovno ove informacije o Hong Kongu i Xinjiangu kako biste štitili prava i slobode zajamčene međunarodnim zakonom", rekao je Braithwaite.

Inicijativu su pozdravili aktivisti. "Prva izjava o Kini u četiri godine (...) žurno je potreban odgovor na glasove žrtava i na potrebu da Visoka povjerenica poduzme odlučnu akciju za nadzor kineskih napada na Ujgure i zaustavi potkopavanje prava u Hong Kongu", rekla je u izjavi Sarah Brooks iz Međunarodne službe za ljudska prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara