ZAPOČETA ISTRAGA O ODAVANJU IDENTITETA AGENTICE CIA-E

Američko ministarstvo pravosuđa započelo je istragu o tome tko je odao identitet agentice CIAe, a Bijela kuća, za čije se dužnosnike sumnja da su to učinili, obećala je u utorak punu suradnju.

Agentica je Valerie Plame, supruga Josepha Wilsona, bivšega američkog veleposlanika u Iraku koji je kritizirao obavještajne podatke koje je predsjednik Bush naveo kao razlog zašto Irak predstavlja prijetnu za SAD i tako opravdao napad na tu zemlju.

Bushov glasnogovornik Scott McClellan kazao je u utorak da je Bijela kuća o istrazi obaviještena u ponedjeljak noću i da je savjetnik Bijele kuće e-mailom uputio svo osoblje da sačuva materijale koji bi se mogli odnositi na curenje informacija.

"Predsjednik je izdao uputu Bijeloj kući da u cijelosti surađuje u ovoj istrazi", rekao je McClellan.

Američki demokrati pozvali su na imenovanje posebnog tužitelja koji bi istražio ovaj narastajući skandal koji bi mogao imati ogromne političke posljedice za predsjednika Busha. Oni smatraju da bi državni odvjetnik John Ashcroft i njegovo ministarstvo pravosuđa ukoliko bi vodili istragu o administraciji kojoj i sami pripadaju mogli biti izloženi mogućem sukobu interesa.

Najnoviji slučaj iznova pokazuje probleme koje administracija predsjednika Busha ima s optužbama da je preuveličala prijetnju koju je Irak predstavljao prije rata da bi opravdala napad na zemlju.

Skandal također produbljuje jaz između Bijele kuće i CIA-e čiji je direktor George Tenet zatražio istragu. Tenet je ranije prihvatio krivnju na sebe jer CIA nije poduzela ništa da se sporni navod ukloni iz govora predsjednika Busha.

Kolumnist Robert Novak je u srpnju, pozivajući se na dva neimenovana dužnosnika Bushove administracije, imenovao Valerie Plame kao CIA-inog operativca zaduženog za oružje masovnog uništavanja i rekao kako je ona sugerirala CIA-i da pošalje njezinog muža u Afriku da istraži da li irački režim nastoji doći do urana za svoj program nuklearnog oružja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novak je u ponedjeljak zanijekao da je informaciju dobio od dužnosnika Bushove administracije i rekao kako Plameova nije bila tajni agent nego analitičar u CIA-i.

Wilson je ranije kazao kako vjeruje da je informacija o identitu njegove supruge procurila iz Bijele kuće u znak odmazde za njegovo razotkrivanje nepouzdanosti prijeratnih britanskih obavještajnih podataka da Irak nastoji kupiti uran u Africi kako bi nastavio svoj program nuklearnog oružja. Bush je naveo ovu informaciju u svojem govoru o stanju nacije u siječnju, a Bijela kuća je kasnije priznala njezinu netočnost.

Wilson je prije godinu i pol dana u izvješću za CIA-u nakon putovanja u Afriku naveo kako nema dokaza da Saddam Hussein nastoji kupiti uran u Nigeru. On je u srpnju ove godine u članku u The New York Timesu kritizirao Bushovu vladu zbog pretjerivanja u ocjenama prijetnje koju je Irak prije rata predstavljao za SAD.

Prema američkom zakonu kazneno je djelo ako dužnosnik koji ima pristup tajnim dokumentima otkrije identitet američkog tajnog agenta, za što slijedi kazna do 10 godina zatvora i 50.000 dolara.

Wilson je u početku tvrdio da je Bushov politički savjetnik Karl Rove vjerojatno odao informacije o njegovoj ženi, ali je kasnije o tome suzdržanije sudio izjavivši kako je Rove u najmanju ruku progledao kroz prste onome tko je to učinio i da nije uradio ništa da to spriječi.

Pored Novaka navodno su dužnosnici Bushove vlade obavijestili najmanje još šest novinara o identitetu Wilsonove supruge.

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara