Zaposlenici EU-a optuženi za preprodaju alkohola u Kabulu

Zaposlenici EU-a optuženi za preprodaju alkohola u Kabulu

Ilustracija: Hina

ZAPOSLENICI ureda Europske unije u Kabulu, kojih se nacionalnost ne navodi, optuženi su za preprodaju alkohola u Afganistanu, gdje je on zabranjen, priznaje EU.

Po pisanju britanskog dnevnika The Guardiana, koji se poziva na europsku "dužnosnicu", nečasni zaposlenici su bocu džina i viskija prodavali po 50 dolara, što je dvostruko više od uvozne cijene, a votku po 60 dolara, šesterostruko skuplje.

Kupci su bili afganistanski poslovni ljudi, tvrdi list koji otkriva da se piće prevozilo u rabljenim hladnjacima i u plinskim bocama.

Smiju uvoziti alkohol i vino za osobnu potrošnju

Za veleposlanstva i međunarodna predstavništva vrijede posebni propisi koji im omogućuju da uvoze alkohol i vino za osobnu potrošnju svojih zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na upit France Pressea, glasnogovornik EU-a potvrdio je da se odjel EU-a za suzbijanje korupcije (OLAF) bavi tim optužbama.

"Služba za vanjske operacije EU-a i Europska komisija (...) obaviješteni su o ovom slučaju u kolovozu i odmah su izvijestili ured za borbu s korupcijom", istaknuo je glasnogovornik.

OLAF trenutačno provjerava navode, ističući da će se tek "nakon prve procjene odlučiti hoće li se pokrenuti istraga", rekao je.

Glasnogovornik nije htio potvrditi navode lista da je pošiljka alkohola sa 120 boca Chivasa, koje je naručio jedan zaposlenik, prodana u siječnju 2016. za 21 035 dolara.

Izaslanstvo EU-a u Kabulu imalo je do ljeta više desetaka stranih zaposlenika. No znatno je smanjeno nakon napada kamiona bombom u svibnju u diplomatskoj četvrti u kojemu je poginulo 150 ljudi, a 400 je ranjeno.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Europsku uniju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Europska unija.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara