Zapovjednik HRZ-a ipak nije srušio helikopter kod Ivanje Reke

Zapovjednik HRZ-a ipak nije srušio helikopter kod Ivanje Reke

ZAPOVJEDNIK Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) Vlado Bagarić 22. studenog 1996. godine nije izazvao helikoptersku nesreću niti je odgovoran za nju, već je došlo do tehničkog otkaza upravljivosti helikopterom izazvanog niskom temperaturom zraka u vrijeme odvijanja leta.

Uslijed toga Bagarić je kao glavni pilot letjelicu prinudno prizemljio i na taj način izbjegao njen nekontrolirani pad i moguće smrtne posljedice.

Tu je informaciju danas potvrdilo Državno odvjetništvo RH koje je pismenim priopćenje demantiralo navode "Večernjeg lista" u kojem je prije dva dana objavljen članak koji teško optužuje zapovjednika HRZ-a, tadašnjeg zapovjednika Zračne baze Lučko, za teško kršenje vojne dužnosti.

Podsjetimo, "Večernji" je objavio kako je Bagarić 1996. godine "napustio mjesto nesreće nakon što se srušio helikopter Mi-8 kojim je upravljao". Također, list je ustvrdio kako su "Bagarić, dva člana posade i jedan putnik postupili nečasno i nečasnički, pa čak i ugrozili stanovnike i okoliš, jer je moglo doći do eksplozije helikoptera ili izlijevanja goriva", te kako "nemili događaj nije imao negativan utjecaj na Bagarićevu vojnu karijeru".

Međutim, Državno odvjetništvo je povodom toga pregledalo spis Vojnog tužiteljstva koji je osnovan nakon obavijesti o prinudnom spuštanju helikoptera. Utvrđeno je kako je odmah po događaju ipak bila obaviještena Vojna policija koja je zajedno s istražnim sucem Vojnog suda te dežurnim zamjenikom Vojnog tužitelja izašla na mjesto događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjestu slijetanja u Otoku Svibovskom izvršen je očevid, dok je Komisija za temeljno ispitivanje te zrakoplovne nesreće, sastavljena od pet članova, zaključila kako je temeljni uzrok nesreće zaleđivanje krakova nosećeg rotora zbog neispravnosti ili otkaza sekcija za grijanje lopatica nosećeg rotora, zbog čega je - uslijed neupravljivosti helikopterom - došlo do prinudnog slijetanja.

Nalaz je potvrđen tek nakon što je Komisija detaljno razmotrila sve prikupljene nalaze i tehničke ekspertize vezane uz sam događaj.

S obzirom da nije utvrđeno kako je ljudski faktor, odnosno pogreška pilota bila uzrok prinudnog spuštanja helikoptera, Vojna policija nije Vojnom tužiteljstvu podnijela kaznenu prijavu niti je Vojno tužiteljstvo našlo osnova za daljnje postupanje vezano za ovaj događaj, zaključuje se u priopćenju DORH-a.

Tekst i foto: I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara