Žarko Puhovski ne želi biti ponovno predsjednik HHO-a

ŽARKO PUHOVSKI, bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) i član Izvršnog odbora te organizacije, u razgovoru za Index je rekao kako se, u slučaju da sud potvrdi optužnicu protiv aktualnog predsjednika HHO-a Ivina, ni u kojem slučaju više neće prihvatiti predsjedničke dužnosti u organizaciji.

Puhovski nije želio komentirati optužnicu protiv aktualnog predsjednika HHO-a, ali je napomenuo da će "ukoliko se ne dogodi nešto što je vrlo rijetko, a to je da sud odbije optužnicu", zasigurno uslijediti zamrzavanje mandata Danijela Ivina.

Ivin je na dužnost predsjednika HHO-a stupio prije tri mjeseca nakon što su se objavljivanjem njegove kandidature za tu dužnost stekli uvjeti da čelnu funkciju u Odboru napusti njegov prethodnik Puhovski.

Puhovski pojašnjava kako se godinama nitko nije htio kandidirati za predsjednika HHO-a, te dodaje kako je preuzeo obvezu da se više neće kandidirati na predsjedničku dužnost nakon što se netko drugi kandidira za tu dužnost.

"Čim se gospodin Ivin kandidirao ja sam odustao od kandidature. To se trebalo dogoditi još dvije godine ranije, ali naprosto nije bilo kandidata zbog čega sam ostao na predsjedničkoj dužnosti duže nego što sam to želio i planirao." - pojasnio je Puhovski.

"Formalno po statutu HHO-a nema ograničenja u pogledu toga koliko puta netko može biti izabran za predsjednika, ali meni osobno, a i drugima se činilo da za sve nas nije dobro da predugo vrijeme jedna osoba na toj funkciji i da se previše povezuje jednu osobu s Odborom." - dodao je.

Puhovski je inače član Izvršnog odbora HHO-a koji nema predsjednika, već mu je nadređen predsjednik HHO-a Ivin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivin zasad i dalje ostaje na predsjedničkoj dužnosti i to sve do trenutka kada se sud službeno očituje o optužnici protiv njega odnosno kada optužnica postane pravomoćna.

Puhovski pojašnjava kako će u tom slučaju HHO dobiti v.d. predsjednika te će u roku od otprilike mjesec dana, kada se skupe ljudi HHO-a, na plenumu biti imenovana osoba koja će predsjedničku dužnost obavljati duže vrijeme.

"Ipak, HHO mora inzistirati na tome da se čeka konačna odluka suda, što znači da to može potrajati i duže vrijeme. Ukoliko bi sud prihvatio optužnicu, to bi za HHO-a značilo da ne bi bilo dobro da aktualni predsjednik funkcionira s takvim opterećenjem, pa će ga netko morati zamijeniti." - objašnjava Žarko Puhovski.

Bivši predsjednik također napominje kako više nema šanse da ponovno preuzme funkciju s koje je otišao prije tri mjeseca:

"Ni u kojem slučaju. To sam radio šest i pol godina, i naprosto prema svojim kapacitetima to ne mogu raditi beskončano. Nit bi bilo dobro objektivno, a niti bi bilo dobro za mene subjektivno."

I.K.
Foto: Nacional

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara