KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zasad 80-ak novih slučajeva. 26 zaraženih bilo na jednoj svadbi, u Zagrebu 36 novih

Zasad 80-ak novih slučajeva. 26 zaraženih bilo na jednoj svadbi, u Zagrebu 36 novih
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

NACIONALNI STOŽER jučer je objavio kako je u protekla 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 96 novozaraženih virusom SARS-CoV-2, dvije osobe su umrle, a trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) je ukupno 728.

> Nacionalni stožer priopćio je da danas imamo 86 novooboljelih. > Opširnije

Ukupno je 88 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga su četiri pacijenta na respiratoru. Dvije su osobe umrle. U samoizolaciji su trenutno 4943 osobe, objavio je Nacionalni stožer CZ.

Od početka epidemije do danas su u Hrvatskoj ukupno testirane 82.902 osobe, a od toga 1465 u posljednja 24 sata. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3008 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 112 umrlo, a 2168 se oporavilo, navode iz Nacionalnog stožera CZ.

Aktivni slučajevi jučer

Stanje po županijama
(na popisu su samo županije koje su DANAS izvijestile o novom broju slučajeva)

 • Istarska županija - 1 novi
 • Međimurska županija - 0 novih
 • Brodsko-posavska - 10 novih
 • Primorsko-goranska - 2 novih
 • Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih
 • Vukovarsko-srijemska - 2 novih
 • Ličko-senjska - 2 novih
 • Osječko-baranjska - 14 novih
 • Zagrebačka - 4 novih
 • Splitsko-dalmatinska - 1 novi. 1 osoba preminula
 • Zadarska - 2 novih. 1 osoba preminula
 • Grad Zagreb - 36 novih
 • Virovitičko-podravska - 0 novih
 • Šibensko-kninska - 1 novih
 • Sisačko-moslavačka - 1 novi
 • Dubrovačko-neretvanska - 7 novih
 • Krapinsko-zagorska - 1 novi

IZ MINUTE U MINUTU MOGLI STE TIJEKOM PRIJEPODNEVA PRATITI NA INDEXU

14:00 Nacionalni stožer priopćio je da imamo 86 novooboljelih. > Opširnije

13:44 Na području Krapinsko-zagorske županije je, nakon 4 dana bez novooboljelih, evidentirana još jedna osoba pozitivna na koronavirus. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 4. Novoevidentirana osoba dolazi s područja Općine Veliko Trgovišće.

13:28 Još uvijek se čekaju podaci iz Požeško-slavonske županije. Sinoć su javili kako su tijekom popodneva dobili potvrdu za još 13 zaraženih te da čekaju ostale nalaze. Ranije jučer objavili su da imaju 45 aktivnih slučajeva i 22 nova.

13:10 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 7 novih slučaja zaraze koronavirusom. Sve osobe su iz Dubrovnika i prema dostupnim podacima svi su se zarazili na jednom okupljanju u Zagrebu. Epidemiološka obrada kontakata je u tijeku. Preostalih 40 uzoraka će biti ponovljeno u Zagrebu iz tehničkih razloga. Od početka pandemije analizirana su ukupno 3954 uzorka. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji se nalazi 89 osoba. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 38 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH. > Opširnije

12:42 Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti covid-19. Osoba je s područja grada Kutine, poznat je izvor zaraze te su svi  kontakti stavljeni pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije.

12:05 "U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije još je jedna osoba pozitivna na COVID-19. Riječ je o mlađoj muškoj osobi iz Knina koja je bila u samoizolaciji zbog kontakta s oboljelom osobom od COVID-19. Trenutno je 8 aktivnih slučajeva oboljenja na području naše županije, svi imaju blaže kliničke simptome i nisu hospitalizirani", izvijestili su iz Stožera dodajući kako se u samoizolaciji trenutno nalaze 82 osobe, od kojih su 63 kontakti s covid-19 pozitivnom osobom.

12:03 Nema pozitivnih na području Virovitice

 

12:00 HRT-ova reporterka javila se ispred drive-in testiranja u Zagrebu gdje su joj kazali kako su u tri sata testirali čak 180 ljudi.

11:37 U Zagrebu je zabilježeno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je u protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar provedeno 340 testiranja na SARS-CoV-2. 

Za 214 osoba određena je mjera samoizolacije.

21 novooboljelu osobu čine kontakti ranije oboljelih osoba, šest novooboljelih osoba povezano je s boravkom u noćnim klubovima, jedan je slučaj importiran iz Njemačke/Austrije, a za osam novooboljelih osoba nije u potpunosti razjašnjen izvor zaraze.

Trenutno su u Gradu Zagreba 322 aktivna slučaja zaraze koronavirusom i 1539 aktivnih samoizolacija.

11:28 Umro muškarac u Zadru, dva nova slučaja

Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar u petak je preminuo 83-godišnji muškarac, koji je taj dan bio jedna od dvije žrtve korona virusa o kojima je izvijestio Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Riječ je o muškarcu rođenom 1935. godine koji je u bolnicu zaprimljen zbog druge bolesti te je rutinski testiran. Prema preminuloj osobi poduzete su posebne protuepidemijske mjere za siguran ukop prema posebnom protokolu", rekli su u Stožeru Civilne zaštite Zadarske županije.

Osim toga dvije su novozaražene osobe na području Zadarske županije. Riječ je o ženi čiji su članovi obitelji ranije oboljeli, te o muškarcu koji je zaprimljen u bolnicu zbog druge bolesti te je rutinski testiran. On je zadržan na COVID odjelu. U samoizolaciji je 499 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su  92 uzorka.

11:23 Jedan novi slučaj u Makarskoj, jedna osoba preminula

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 133 obrađena testa, jedna je novooboljela osoba s područja grada Makarske pozitivna na Covid infekciju. Osoba je testirana u Zagrebu gdje će biti epidemiološki obrađena.

Prema izvješću KBC-a Split preminula je muška osoba, stara 75 godina, koja se nalazila na bolničkom liječenju, na respiratoru.

Trenutno, 1 osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split.

253 osobe nalaze se u samoizolaciji.

11:15 U Zagrebačkoj županiji četiri nova slučaja

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do subote, 4.7.2020. do 11 sati evidentirano je 175 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o četiri osobe više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

10:20 U Osječko-baranjskoj županiji 14 novih, od toga 8 u Đakovu

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 215 uzoraka, što je do sada među najvišim dnevnim brojem obrada, a pozitivno je bilo 14 nalaza, priopćio je stožer.

Najviše (8) pozitivnih nalaza je s područja Đakova, četiri iz Osijeka te po jedna osoba iz Strizivojne i Čepina. Svi su kontakti ranije oboljelih osoba.

Na području Osječko-baranjske županije sada su ukupno 223 osobe aktivne na koronavirus, no smanjen je broj hospitaliziranih u KBC-u Osijek. Tri pacijenta su jučer otpuštena na kućno liječenje pa je u bolnici ostalo 24 pacijenata, a nitko nije na respiratoru.

U samoizolaciji je ukupno 1926 osoba, s tim da su epidemiolozi jučer tu mjeru odredili za 57 kontakata novozaraženih osoba. Policija nije zaprimila ni jednu dojavu građana o kršenju samoizolacije, a u 58 samoinicijativnih provjera samo u jednom slučaju (u Đakovu) osoba nije zatečena na prijavljenoj adresi.

9:56 Dvoje novih u Otočcu

U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji 2 (dvije) su novooboljele osobe od COVID-19. Riječ je o osobama s područja grada Otočca koje su bliski kontakti ranije oboljelih osoba. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

Ukupno je oboljelo 27 osoba od COVID-19 od čega je 5 osoba pozitivno,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

Jedna oboljela osoba nalazi se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 20 osoba uzimanjem uzoraka, testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 570 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 24 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

9:48 2 novih u Vukovarsko-srijemskoj

9:46 Bjelovarsko-bilogorska ima 2 aktivna slučaja

9:42 Primorsko-goranska županija ima dvije novooboljele osobe. Kako javlja Kanal RI, jedna od njih je pomoćna radnica iz KBC-a čiji se kontakti još utvrđuju te osoba iz Zagreba koja vikendom boravi u Rijeci.

9:34 Istarska županija ima 1 novozaraženu osobu.

9:20 Na presici brodsko-posavskog Stožera kazali su da imaju 10 novooboljelih te da je njih 8 povezano s jednom privatnom zabavom, a kako se neslužbeno doznaje radi se o svadbi koja je bila 26.6. u Zagrebu. S te zabave dosad je utvrđeno 26 pozitivnih diljem Hrvatske - u više županija - od Zagreba do Primorja, Šibenika, Dubrovnika ... > Opširnije

9:00 Pratite presicu iz Slavonskog Broda. >>>

8:20 Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvještava javnost da su do 4. srpnja 2020. testirane nove 22 osobe i svi su nalazi negativni, a čime je u Međimurskoj županiji testirano ukupno 1306 osoba. U Međimurju je aktivan jedan slučaj, a statistički se tu vode još dvije osobe koje žive i rade u gradu Zagrebu i u posljednje vrijeme nisu boravile u Međimurskoj županiji.

Ukupno se od 25.2.2020. oporavilo osam osoba. Epidemiološka situacija s obzirom na broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj i susjednim županijama može biti ocijenjena kao izrazito dobra, zaštitna oprema, poglavito za socijalne ustanove, kontinuirano se nabavlja, a sve zdravstvene ustanove nesmetano rade. Sukladno propisanim mjerama zaštite bit će održani i Parlamentarni izbori. Stožer CZ Međimurske županije poziva na dosljedno poštivanje svih propisanih mjera, poglavito održavanje osobne higijene ruku i držanje propisane distance.

8:10 Zbog epidemije koronavirusa nedjeljni izbori za sabor jedni su od najzahtjevnijih od neovisnosti. Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica DIP-a, uvjerava birače da su zbog mjera zaštite na biralištu zaštićeniji nego u javnom prijevozu ili šoping centru i poziva ih da iskoriste svoje pravo. > Opširnije

8:00 Stožer Brodsko-posavske županije najavio je press konferenciju za 9 sati zbog, kako su naveli u pozivu, daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije te značajnog porasta broja novozaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije. > Opširnije

7:45 Kasno sinoć stigli su prvi rezultati 250 testova iz Požeško-slavonske županije koji su u obradi, a riječ je o rekordnom broju. S jučerašnjih više od 250, broj uzetih uzoraka u toj županiji premašit će 2000, rekao je epidemiolog Vitalia i dodao da se zbog velikog broja uzoraka rezultati testiranja očekuju jutros. Među sinoć pristiglim rezultatima bilo je 13 pozitivnih, što daje ukupan broj od 53 aktivna slučaja na području županije.

7:30 "96 novozaraženih smo zadnji put imali 1. travnja, još uvijek epidemija traje. Mislim da nema neke velike potrebe za ogromnom zabrinutošću jer ćemo jednog dana svjedočiti troznamenkastim brojkama. To je normalno. Lijepo smo se naučili na male brojke koje su bile obilježje, nismo bilježili baš velike brojke. Tako da, to je život s virusom. Ima zaraženih i to je to", rekla je sinoć u razgovoru za RTL Danas pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara