Zašto antimigrantska Mađarska tajno prima izbjeglice iz Venezuele?

Zašto antimigrantska Mađarska tajno prima izbjeglice iz Venezuele?
Ilustracija: EPA

VIJEST da Mađarska u posljednje vrijeme dobrovoljno prima stotine izbjeglica zvuči prilično čudno, s obzirom na žestoko antiimigrantski stav vlade Viktora Orbana. 

No u ovom slučaju ne radi se o izbjeglicama, odnosno migrantima iz Sirije ili Afganistana, već iz daleke Venezuele. 350 Venezuelanaca već je potajno stiglo avionom, letovima koje je financirala mađarska vlada, a  najmanje 750 ih je još na listi čekanja. Prvi među njima došli su u travnju prošle godine i duboko su zahvalni Mađarskoj na pomoći. 

No postoji "kvaka", piše BBC. Svi tražitelj azila iz Venezuele moraju dokazati da imaju mađarsko porijeklo, ma koliko daleko bilo. Glasnogovornik mađarske vlade inzistira da se radi o Mađarima koji se "vraćaju kući", no činjenica je da rijetki među njima uopće znaju mađarski, a kamoli da su rođeni u Mađarskoj.

Dva vala iseljavanja Mađara u Venezuelu, 1945. i 1956.

Mađarska je imala dva vala iseljavanja u Venezuelu prošlog stoljeća. Prvi je bio nakon Drugog svjetskog rata, kada su mnogi Mađari, povezani s režimom Miklosa Horthyja, saveznika nacista i kolaboracionista u Holokaustu, pobjegli u Venezuelu. Drugi i manji val od nekoliko stotina Mađara izbjegao je u Venezuelu nakon sloma Mađarske revolucije 1956., kada su Mađari masovno ustali protiv Sovjetskog Saveza i marionetskog komunističkog režima u Mađarskoj. 

Ta je zajednica u međuvremenu narasla na nekoliko tisuća. Usto, mnogi mladi Venezuelanci privučeni su bogatim kulturnim životom mađarske manjinske zajednice u toj zemlji, njenim kulturno-umjetničkim društvima i klubovima izviđača.

No kako je u međuvremenu u Venezueli zavladala humanitarna kriza, s općom gladi i nestašicom te tri milijuna Venezuelanaca koji su izbjegli u susjedne južnoameričke zemlje, SAD i Španjolsku, i mađarska zajednica obratila se Budimpešti 2017. s pozivom upomoć.

350 venezuelanskih Mađara koji su dosad pristigli u Mađarsku primljeni su tamo vrlo velikodušno, s plaćenim smještajem i programom integracije, uključujući učenje mađarskog, za prvih 12 mjeseci. 

Orbanova vlada širi propagandu o migrantima i njihovim "pomagačima", a prima Venezuelance

To je prilično ironično, piše BBC, s obzirom na to da je taj program osmislila ista Orbanova vlada koja je zaustavila priljev izbjeglica i migranata s Bliskog istoka podizanjem ograde od žilet-žice i pokrenula kampanju protiv oporbe, nevladinih udruga, Europske unije i Georgea Sorosa, optužujući ih da potiču masovnu imigraciju u EU.

Posljednja meta Orbanove propagandne kampanje reklamnim plakatima, oglasima u novinama i lecima distribuiranim na kućne adrese glasača je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. EK je na ovu kampanju reagirala žestokim odgovorom u kojem tvrdi da Orbanova propaganda "crta mračnu sliku tajne zavjere nametanja još imigracije Europi" te da EU ne uvodi prisilne izbjegličke kvote niti tzv. humanitarne vize, a i ne potkopava zaštitu nacionalnih granica zemalja članica, dodali su iz EK.

Posebno je zanimljivo da dolazak izbjeglica iz Venezuele nije objavila mađarska vlada, već neovisni mađarski portal Index, a da su mađarske vlasti zatražile od azilanata da ne razgovaraju s medijima. 

"Vlada nam je jasno dala do znanja da bi ovo bilo teško iskomunicirati zbog vlastite histerične antimigrantske kampanje", rekao je jedan venezuelanski azilant koji je došao u Mađarsku, tražeći da ostane anoniman iz očitih razloga, za BBC. "Oni inzistiraju na riječi 'repatrijacija', ali to je bilo prilično labavo definirano u početku. Sad su se uvjeti postrožili", dodao je. 

Lokalni Mađari panično zvali policiju zbog tamnoputih Venezuelanaca

"Bilo je teško na početku uvjeriti (mađarsku) vladu koliko je teška situacija postala, da moja mjesečna mirovina jedva pokriva jedan obrok. Nismo postali izbjeglice olako. Posebno oni među nama koji su sami bili izbjeglice iz Mađarske. Znali smo da bismo mogli izgubiti svoj životni rad, svoje stanove, sve što smo imali u Venezueli", objasnio je ovaj venezuelanski Mađar. 

Kontrast između dočeka za izbjeglice iz Venezuele i neprijateljskog odnosa prema izbjeglicama i migrantima s Bliskog istoka i Afrike doveo je do nekih tragikomičnih scena, piše BBC: Tako su pridošlice prvo smještene u turističko odredište Batonoszod, na što su lokalni mještani u panici počeli zvati policiju jer su "crnci" na ulicama.

"Istina je da su neki od nas prilično tamnoputi. No neki od nas su više Mađari od Mađara", komentirao je uz smijeh anonimni venezuelanski Mađar. Djeca izbjeglica u međuvremenu su već u mađarskim školama i dobro se integriraju. 

Mađarska oporba također je prozvala Orbanovu vladu zbog licemjernog prihvaćanja Venezuelanaca i odbijanja Sirijaca, Iračana i Afganistanaca koji dolaze iz zemalja poharanih ratom. No možda je i vrhunac ironije mađarski zakon koji previđa novčane, pa čak i zatvorske kazne za organizacije i pojedince koji pomažu migrantima da dođu u Mađarsku. Stoga, bi, zaključuju oporbeni političari, Orbanova vlada trebala kazniti samu sebe. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara