ZAŠTO BIN LADEN ŠUTI O IRAKU?

Muslimani diljem svijeta jednoglasno osuđuju napad na Irak, no jedan od njih posve neočekivano šuti.

Skoro tri tjedna od izbijanja rata, Osama bin Laden, glavnoosumnjičeni za terorističke napade na Sjedinjene Države 11. rujna i osebujni vođa protuameričkog jihada, o ratu još nije rekao ni riječ.

Vladini dužnosnici i analitičari pitaju se krije li se najozloglašeniji svjetski terorist u nekoj skrovitoj pećini u afganistanskim planinama ili je mrtav?

Jedno je sigurno - ako je bradati islamski radikal živ, vjerojatno se zadovoljno smije, jer se njegov san o sukobu muslimana i Sjedinjenih Država ostvaruje.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak smatra da će rat proizvesti "stotine novih bin Ladena".

"On će biti vrlo sretan - rat je za njega potvrda onoga o čemu je govorio", rekao je Rahimullah Yusufzai, iskusni pakistanski novinar koji je dva puta razgovarao s bin Ladenom. "No, iznenađen sam što još nije reagirao. To stvara dvojbe je li uopće živ".

I dok snimke poginulih iračkih civila preplavljuju televizijske ekrane diljem muslimanskog svijeta, bin Ladenov poziv na sveti rat odjekuje Bliskim istokom i dijelovima Azije.

Vjerojatno je kako bin Laden prepušta drugima da govore umjesto njega. Pakistanska vlada drži da je rano za bilo kakve zaključke, no afganistanski dužnosnici uvjeravaju kako je preko granice "sve čisto".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlog zašto još nije reagirao na rat u Iraku važno je pitanje. Nema nikakve dvojbe da je mrtav", tvrdi glasnogovornik afganistanskog predsjednika Sayed Fazl Akbar.

"U prošlosti bi se i zbog puno manjih stvari oglasio preko audio ili video vrpce. Zašto onda nije progovorio o tako krupnom pitanju koje dominira međunarodnom politikom i udarna je vijest na svim televizijskim postajama?", pita se Akbar.

Američka vojska, koja u Afganistanu traga za ostacima bin Ladenove terorističke skupine al-Qaide i njezinim saveznicima talibanima, tvrdi da nema dokaza je li Osama živ ili mrtav.

U svakom slučaju, bio živ ili mrtav, legenda o bin Ladenu ostaje i dalje vrlo snažna.

"Tragična ironija iračkoga rata je u tome što se rađa još jedan mit", kaže umirovljeni pakistanski pukovnik Shaukat Qadir.

"Kod Sadama Huseina, koji ima toliko dvojnika, možda nikad nećemo znati koji je od njih ubijen", kaže Qadir ističući da je "tragedija ovoga rata u tome što i Sadam postaje herojem".

(Hina) bcav br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara