Zašto HDZ ne pokaže 76 potpisa za koje tvrde da ih imaju još od 3. lipnja?

Zašto HDZ ne pokaže 76 potpisa za koje tvrde da ih imaju još od 3. lipnja?

Foto: Hina

"U SABORU imamo većinu, vi to bolje znate jer se bavite brojanjem", rekao je Tomislav Karamarko novinarima okupljenim na njegovoj presici održanoj 3.6., prije točno deset dana.

No, usprkos brojnim najavama, HDZ do današnjeg dana nije pokazao koji sve točno zastupnici čine većinu o kojoj toliko govore.

Domagoj Milošević danas je novinarima još jednom ponovio da HDZ ima apsolutnu većinu. No ni on, baš kao niti Karamarko niti itko drugi iz HDZ-a, nije pokazao dokaz, odnosno potpise zastupnika koji podržavaju HDZ i njihovog novog kandidata za mandatara, Zdravka Marića.

Karamarko i Milošević nisu jedini HDZ-ovci koji su govorili o novoj parlamentarnoj većini.

"Nemamo ništa protiv da SDP prikuplja potpise za raspuštanjem Sabora. HDZ ima svoj cilj, ne osvrćemo se ni na MOST ni na SDP. Želimo oformiti novu nacionalnu većinu jer jedino tako možemo provoditi politiku za koju smo dobili povjerenje građana. Mi idemo svojim putem i sigurni smo kako nam nitko ne može postavljati ultimatume. Ne blefiramo oko većine. Ako u Mostu nema volje, ima drugih", prije četiri dana, u četvrtak, rekao je HDZ-ov Franjo Lucić.

"Pokazat ćemo ruke kada za to bude vrijeme. Sutra ćemo imati većinu", rekao je Lucić u četvrtak i, očito je, lagao s obzirom da novu većinu u petak, a niti do današnjeg dana, nismo vidjeli.

Naravno, HDZ govori o novoj parlamentarnoj većini, zastupnicima koji su spremni podržati njihovu novu vladu na čelu sa Zdravkom Marićem, a ne većinu za rušenje Oreškovića čiji su opoziv tražili, a kojeg u Saboru podržava isključivo Most. Dođe li do izglasavanja nepovjerenja Oreškoviću tu vrlo vjerojatno mogu računati na ruke SDP-ovaca, no nova parlamentarna većina, zastupnici koji će stati iza HDZ-a, njih barem 76, je ono što je Karamarku potrebno.

HDZ trenutno može računati na 68 ruku

Analiza Indexa, objavljena prije nekoliko dana, pokazala je da HDZ do nove većine jedino može ukoliko izazove razdor u Mostu.

HDZ za sada ima sigurnih 68 ruku. Naime, tu je 49 mandata HDZ-a, uz tri mandata HSP-a AS uz dodatak kako je Pero Ćorić danas izjavio kako u novom preslagivanju ne žele vidjeti SDSS i Milorada Pupovca, gotovo isto mišljenje ima i HRAST-ov Ladislav Ilčić. HDZ ima još dvije sigurne ruke i to one BUZ-a i HDS-a.  Za pretpostaviti je da će danas odmetnuti zastupnici Mosta Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić biti za prijedlog HDZ-a koji ide prema novom premijeru.

Krešimir Beljak prekinuo je ugovor s tzv. "Domoljubnom koalicijom", no on i njegova dva saborska zastupnika HSS-a javno su rekli kako će ići na sve kako bi se izbjegli izbori


Uz HDZ trebao bi ostati i HSLS koji se nada većem "kolaču" u novoj raspodjeli mandata. Uostalom, HSLS-ov Dario Hrebak pozdravio je inicijativu Karamarka, a tu je i "njihova" Gordana Rusak. 

Koplja će se lomiti oko Milana Bandića i njegovih satelita. Bandić ima dva zastupnika, no za sobom preko Kluba vuče i manjince i to Raškovića Lekaj Prljaskaj i Bileka. Sve skupa pet zastupnika. Sigurne Karamarkove ruke izgledaju ovako

HDZ 49
HSP AS 3
HRAST 1
BUZ 1
HDS 1
MOST 3
HSS 2
HSLS 2
Bandić 5 (2 + 3)
Rusak 1

Prema toj računici HDZ može računati na 68 ruku, znatno manje od 76 koliko im treba. Božo Petrov posljednjih je dana ponovio da je Mostovih 12 zastupnika jedinstveno, a odbili su i ideju Marića kao novog premijera.

Blefira li HDZ?

HDZ ima sve manje vremena. Prošlog su tjedna zatražili opoziv Oreškovića, a uskoro se pokazalo da stranka, baš kao ni partneri, ni po tom pitanju nisu jedinstveni. Nakon što, pretpostavimo, bude izglasan opoziv Oreškovića dolazi do pada Vlade. Onda kreće 30-dnevni period sastavljanja nove parlamentarne većine. Većine koju HDZ već deset dana, kako uporno tvrde, ima. No, to je sve teže vjerovati s obzirom da ni danas nisu pokazali listu zastupnika koji ih podržavaju pa se sve više čini kako se radi o još jednom blefiranju kojim HDZ kupuje vrijeme u nadi da će se nešto dogoditi kako bi ih izvuklo iz nezgodne situacije u koju su se ukopali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara