Zašto HDZ nije odao počast palim antifašistima? Vrdoljak: "Ne znam, ne treba se stidjeti toga"

Zašto HDZ nije odao počast palim antifašistima? Vrdoljak: "Ne znam, ne treba se stidjeti toga"

Foto: Hina

NA zagrebačkom Mirogoju stranačke delegacije obišle su počivališta svojih utemeljitelja.

Izaslanstvo HDZ-a predvođeno glavnim tajnikom Gordanom Jandrokovićem odalo je počast svima koji su dali život za slobodnu Hrvatsku. Položili su vijence i zapalili svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kod Zida boli i kod Križa sjetili se svih hrvatskih branitelja.

Izaslanstvo HNS-a odalo je počast kod Zida boli, poklonivši se antifašističkim borcima te kod Središnjeg križa i na grobu utemeljiteljice stranke Savke Dabčević Kučar. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na pitanje novinara komentirao je činjenicu da delegacija HDZ-a ne polaže vijenac na Spomenik antifašističkim borcima.

‘‘Nisam to primijetio. Mi to uvijek činimo, svim zaslužnima i mislim da to ne treba razdvajati. Ako ćemo o povijesti, povijest čuvati i misliti o budućnosti, onda trebamo ipak izjednačiti sve one koji su utkali dio naše povijesti. Ne treba izbjegavati antifašizam, to je u našim temeljima, u našem Ustavu piše. Pa zašto se stidjeti toga‘‘, rekao je Vrdoljak.

Jandroković: Imamo svoj tradicionalni put

Jandroković je novinarima izjavio da je izaslanstvo HDZ-a još jednom izrazilo svoju zahvalnost i počast svima onima koji su svoje živote dali za našu slobodu i hrvatsku Domovinu. Obišli smo grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Zid boli a poklonili smo se i kod Križa  i sjetili se svih hrvatskih branitelja, rekao je.

Na novinarski upit zašto izaslanstvo HDZ-a, kao ni jučer predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nije položio vijenac kod grobnice Narodnih heroja, odgovorio je kako svake godine imaju svoj tradicionalni put Zid boli, grob dr. Tuđmana, Središnji križ i nema tu nikakvih posebnih sadržaja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara