Zašto je Jaca šutjela kad ju je Sanader nazvao "zapisničarkom"?

Foto: Goran Mehkek / Cropix

ŽENE SU neravnopravne u hrvatskom društvu: teže nalaze posao, dobivaju više otkaza, za isti posao manje su plaćene od muškaraca, izložene su poniženjima, šikaniranju, nepovjerenju... A i predsjednicu Vlade se naziva "Jacom". E to se više ne smije trpjeti!

Teško se sjetiti kad je HDZ-ova organizacija žena "Katarina Zrinski" održala konferenciju za novinare kako bi progovorila o problemima žena u ovom društvu. O diskriminaciji i šikaniranjima. O svim onim nezaposlenim, potplaćenim, iskorištavanim ženama u društvu. Ali eto, tko čeka, taj dočeka.

Jaca poziva na "sladostrašće"

Dočekali smo tako da dubrovačka podružnica te organizacije koja se godinama nalazi pod paskom Jadranke Kosor, napokon ustane u obranu prava žena u hrvatskom društvu. Odnosno, usprotivi se praksi da se Jadranku zove Jaca. Prikladnije bi bilo - Jadra. Jaca je "rugalica", skovana kako bi se - kaže stanovita Dubravka Marunčić - "pogrdnim nadimkom iskazalo sve negativno u odnosu na osobnost gđe Jadranke Kosor".

Kaže Marunčić da se Jadranku naziva Jacom sa "sladostrašćem" (???), pa stoga HDZ koristi priliku kako bi upozorio na nekorektnost dijela javnosti i medija "u prvom redu prema integritetu žene uopće, a onda i premijerke i predsjednice HDZ-a".

Hoće li ženama biti bolje ako Jaca postane Jadra?

Dakle, recept za sve ženske probleme prokleto je jednostavan: prestanite Jadranku zvati Jaca. To će ojačati položaj žena. One će odmah postati ravnopravne. Emancipirane. Dobro plaćene. Ako se premijerku krene nazivati "Jadra", isparit će i sve ono "sladostrašće" koje je javnost iskazivala prema Kosor, njezinim broševima, rukoljubima, krumpir-salatama, pizzama, pranju suđa, recitalima... Kosor je dopušteno mrziti pod punim imenom i prezimenom.

Ali kad smo već kod vrijeđanja Jadranke Kosor na ženskoj osnovi... Vratimo se godinu dana unazad. Na zadnji Sabor HDZ-a u zagrebačkoj Areni, kada je Kosor predložena za predsjednicu Vlade. Tada je njezin stranački šef Ivo Sanader svoju nasljednicu, potpredsjednicu Vlade i stranke, pred desetak tisuća izaslanika i milijunima Hrvata nazvao - "zapisničarkom".

"Dragi Ivo, dragi prijatelju", izjavila je zapisničarka Jaca

Jaca zvana Jadra tada nije ni trepnula. Zahvalila je "dragom Ivi" na svemu što je učinio za nju i zaklela se "dragom prijatelju" da će nastaviti njegovim stopama. Baš kao što se to očekuje od vrijedne "zapisničarke". Ne od premijerke, ne od političarke, ne od kolegice, ne od političke uzdanice... Već od "zapisničarke".

Zašto Kosor nije tada i na tom mjestu, pred svim onim ljudima, pred svim onim televizijskim kamerama i desecima novinara, rekla da je uvrijeđena? Da je ponižena? Da je podcijenjena i šikanirana? Bila bi to sjajna promocija ženskih prava. Da je pred svima odbrusila Sanaderu kako ona nije njegova "zapisničarka", već kolegica i potpredsjednica.

Ali, Jaca je tada šutjela. Pognula je glavu pred stranačkim šefom i snishodljivo mu zahvalila na povjerenju. Baš kao što su to prisiljene činiti mnoge žene pred svojim šefovima. Trpjeti uvrede, raditi ponižavajuće poslove, preuzimati odgovornost, izlagati se šikaniranjima i zlostavljanjima, samo kako bi sačuvale posao i svoju (manju) plaću. Ali one nemaju izbora. Za razliku od Kosor.

Lutka u HDZ-ovu izlogu

Vratimo se petnaestak godina unazad. I sjetimo se kako je Kosor ušla u politiku. Postavljena je na izbornu listu samo zato što je HDZ-u trebala jedna žena. Poslužila je stranci kao lutka za pokazivanje. Baš kao što i dan-danas tome služe mnoge žene u politici, a o drugim segmentima života da se i ne govori. Pa ipak, Kosoričin doprinos zaštiti prava žena svodi se na žensku guzu u promidžbenom spotu i na "Jacu". Zato ženama i jest ovako.

I bit će im tako dokle god HDZ progovara o pravima žena kad treba braniti uvrijeđenu šeficu. I kad premijerka govori o pravima žena samo kad brani svoju političku poziciju.

Zašto je ženama oduzela prava na umjetnu oplodnju?

Ako je tako odana zaštiti prava žena, zašto je popustila kod Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji? Tada su brojne ženske udruge urgirale kod premijerke, pokušavale iskoristiti činjenicu da se žena nalazi na čelu Vlade, računale da će naići na razumijevanje i suosjećanje. Ali Kosor je šutjela. Pustila je zakon u proceduru i nanijela štetu stotinama žena. Oduzevši im čak i prava koja su dotad uživale.

I tada su mnoge žene bile ljute na Jacu. I Jadru. I Jadranku. I Kosoricu. I predsjednicu Vlade. Ali tada nismo čuli da su feministice kritizirale Kosor. Znate tko se jedini oglasio? Severina. A kako ju je Kosor tada nazvala? "Djevojkom sa sela". Toliko o osjetljivosti prema vrijeđanju žena.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara