Josipa Rimac u novim transkriptima: Zvala sam Tenu da pokrene javno savjetovanje

Josipa Rimac u novim transkriptima: Zvala sam Tenu da pokrene javno savjetovanje
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL, Patrik Macek/Pixsell

JEDAN od upletenih u slučaj Josipe Rimac je i dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić. On je bio uključen u izmjene Uredbe o zakupu šumskog zemljišta, čime se, kako vjeruje USKOK, na zahtjev Josipe Rimac željelo pogodovati dvojici stočara, poduzetnicima Anti Sladiću i Josipu Ravliću. A postavlja se pitanje i koliko je o svemu znala bliska Plenkovićeva suradnica Tena Mišetić jer je Josipa Rimac u jednom razgovoru koji je vodila s Ružicom Njavro kazala kako će nazvati "Tenu da se Uredba pusti u javno savjetovanje".

Rimac: Zvat ću Rušku

Telegram danas donosi nove transkripte njihovih razgovora. Kako pišu, njegovo uključivanje u rad na izmjenama predložila je Ružica Njavro, šefica kabineta ministrice Marije Vučković, koja se trenutno nalazi u pritvoru.

USKOK tvrdi da je Grgić trebao biti stručnjak koji bi Uredbu izmijenio kako je to zatražila Josipa Rimac, a na prijedlog Ante Sladića. Sladić i Ravlić trebali su naći još neke stručnjake koji bi na javnom savjetovanju podržavali prijedlog koji je izradio Grgić, a koji njima odgovara.

No, Ministarstvo poljoprivrede javlja Grgiću da njegovi prijedlozi neće proći. Grgić se javlja Josipi Rimac koja mu govori kako će zvati "Rušku" - Ružicu Njavro - i javiti mu se. Kako piše Telegram, u jednom od razgovora Josipa Rimac Anti Sladiću govori da se čula s Ruškom i da će ona dati upute Grgiću što da napravi kako bi se moglo pogurati ono što su dogovorili.

Upravo je u tom slučaju Njavro dobila onih 10 tisuća eura za Uskrs, dok joj je obećano 500 tisuća kuna kada sve bude gotovo.

USKOK ima još neke snimke razgovora u kojima se oni dogovaraju.

Uključili su i Plenkovićevu savjetnicu Tenu Mišetić

Ružica Njavro i Josipa Rimac u jednom od razgovora dogovaraju kako će se dekan Grgić uključiti u e-savjetovanje, a Rimac govori Njavro: 

"Dekan nije na dovoljno jasan način objasnio sve Mariji o kravi buši, niti da rok treba produžiti sa šest mjeseci na dvije godine. Kontaktirala sam Tenu da se Uredba u javno savjetovanje pusti sa svim nedostacima."

Marija je ministrica Vučković, a Tena je Tena Mišetić, jedna od bližih suradnica premijera Plenkovića, koja ima funkciju zamjenice predstojnika Ureda predsjednika vlade te upravlja Službom za javne politike i potporu koja se bavi praćenjem te analizom pojedinih politika i sektora radi izrade stručnih mišljenja. Vjerojatno je ovo posljednje razlog zašto je Rimac kontaktirala Mišetić.

Prema drugom izvoru bliskom istrazi, Rimac je Tenu Mišetić spomenula u razgovoru s osumnjičenim šibenskim poduzetnikom Antom Sladićem u kojem ga je izvještava da je sada već bivša tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro navodno kontaktirala zamjenicu šefa premijerovog kabineta da ''sve pusti u proceduru javnog savjetovanja sa svim nedostacima'' te da se on pripremi za ''davanje potrebnih komentara nakon što to izađe na e-savjetovanje''.   

Rimac je navodno u razgovoru podsjetila Sladića da, zajedno s osumnjičenim zagrebačkim poduzetnikom Josipom Ravlićem, dostavi dokumentaciju koju Ministarstvo poljoprivrede ''neće moći zanemariti pa da će tehnička vlada moći donijeti Uredbu''.

Tajnik Ministarstva poljoprivrede se spominje u razgovoru Rimac i Sladića u kojem je bivša državna tajnica i nekadašnja kninska gradonačelnica navodno kazala da se dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić čuo s Majdakom i poslao mu e-mail u kojem su bile primjedbe kojima se pokušalo utjecati na izmjenu Uredbe o zakupu šumskog zemljišta. USKOK tvrdi da se tom izmjenom išlo u Sladićevu korist.

Određen jednomjesečni pritvor za Rimac i još šestero osumnjičenih

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer odredio je u subotu, na prijedlog USKOK-a, jednomjesečni pritvor bivšoj državnoj tajnici Ministarstva uprave Josipi Rimac i još šestero osumnjičenika. Jednomjesečni pritvor određen je HDZ-ovoj načelnici Gračaca Nataši Turbić, kninskom gradskom vijećniku Marinku Tokmačiji, Ružici Njavro i Anti Sladiću. Istražni zatvor im je određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, dok je odbijen USKOK-ov prijedlog da im se istražni zatvor odredi zbog moguće opasnosti od ponavljanja djela.

Uz njih, sudac istrage odredio je pritvor i za vlasnika tvrtke C.E.M.P. Milenka Bašića i direktora te tvrtke Dragana Stipića koji trenutno nisu dostupni hrvatskim redarstvenim vlastima.

USKOK je u subotu, nakon provedene opsežne akcije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) u aferi Vjetroelektrane, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 poduzetnika i državnih dužnosnika, koje se sumnjiči za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Prijavljeni su i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan, direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković, zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i u petak smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara