Zašto je smijenjen slovenski "borac za južnu granicu"?

Zašto je smijenjen slovenski "borac za južnu granicu"?
SMJENA slovenskog "borca za južnu granicu" Jožka Jorasa s istaknute dužnosti u Slovenskoj pučkoj stranci (SLS) na niže rangirani položaj možda je diktirana spoznajom da izazivanje napetosti na granici s Hrvatskom nije u interesu Slovenije, ali se možda radi i o suprotnom signalu te stranke upućenom premijeru Janezu Janši, ocjenjuje u srijedu u ljubljanskom listu "Dnevnik" analitičar i nekadašnji diplomat Franco Juri.

Slovenska pučka stranka objavila je u srijedu da je za predsjednika Nacionalne alijanse, jedne vrste narodnjačkog krila u stranci, umjesto Jorasa imenovan Marjan Podobnik, a Jorasu su priznate "zasluge" u očuvanju cjelovitosti Piranskog zaljeva i naporima za "pravedno rješenje" graničnih pitanja.

Marjan Podobnik brat je Janeza Podobnika, predsjednika SLS-a i ministra okoliša u Janšinoj vladi, te jedan od sudionika incidenta na graničnom prijelazu Plovanija u blizini Jorasove kuće, koji se dogodio pred slovenske parlamentarne izbore.

"Preuzimanje SLS-ove alijanse od strane ministrova brata može se tumačiti dvojako - kao stišavanje nimalo korisnog Jorasa ili kao poruka Janši da je sudbina odnosa s Hrvatskom u njihovim rukama i da će, bude li potrebno, opet djelovati", navodi "Dnevnik".

Juri je skloniji tumačenju da se događaji u SLS-u ipak kreću prema pragmatičnoj liniji suradnje s Hrvatskom koju je najavila Janšina vlada, a to je, tvrdi, vidljivo iz potpore koju je Slovenija dala Hrvatskoj u naporima za što skoriji početak pregovora s Europskom unijom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rupel se je mudro i pragmatično stavio na stranu europskih država koje podržavaju što brži ulazak Hrvatske u EU", navodi Juri koji dodaje da se pokazalo da mogući granični spor Hrvatske i Slovenije ne zanima Bruxelles, te da sve manje zanima i slovensku javnost.

Uostalom, navodi Juri, pristup Hrvatske Europskoj uniji ne ovisi toliko od Ljubljane koliko od suradnje s Haškim sudom, pa je Rupelov pristup mnogo učinkovitiji od onoga koji je prakticirao njegov prethodnik prijetnjama blokade.

"Zadnji je Vajglov (bivši ministar vanjskih poslova) nastup u Bruxellesu zvučao kao prijetnja kandidatkinji koja ne uvažava slovenske interese na Jadranu. Sada je Rupel uputio novu poruku: računajte na nas, ali samo do početka pregovora - onda ćemo vidjeti" - navodi "Dnevnikov" analitičar.

Slovenskoj je diplomaciji postalo jasno, smatra Juri, da trenja u Piranskom zaljevu ne zanimaju nikoga osim Slovenaca i da europske prijestolnice pregovore s Hrvatskom uvjetuju samo konstruktivnom suradnjom s Haškim sudom.

Osim toga, navodi Juri, slovenski stručnjaci ocjenjuju da će Slovenija lakše dobiti koncesije na koje računa tijekom samih pregovora Hrvatske i EU-a. Tijekom pregovora, ocjenjuju slovenski stručnjaci, pravni okvir predmeta oko kojega se države spore postaje jasniji i usklađeniji, a povećava se i želja kandidatkinje da što prije zaključi pregovore.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara