Zašto je splitski huligan u gluho doba noći trčao po autocesti?

Zašto je splitski huligan u gluho doba noći trčao po autocesti?
Screenshot: YouTube, video: Blic.rs

SMRT Ante Firića, 27-godišnjeg Splićanina koji je poginuo u rano jutro u srijedu kad je pretrčavao autocestu kod Ivanić-Grada, prilično je misteriozna.

Firić, koji je široj javnosti postao poznat nakon što je na snimkama i fotografijama bio najvidljiviji od svih sudionika nezapamćenih nereda na utakmici Partizan - Crvena zvezda 13. prosinca prošle godine, poginuo je nakon što su ga udarila čak tri automobila dok je kroz maglovitu noć pretrčavao autocestu usred ničega.

>> Tko je splitski huligan kojeg su pregazila tri auta?

Kako se Firić tamo našao, tek je donekle poznato, no gdje je išao i što ga je natjeralo da krene u smrtonosnu trku, nije jasno.

Policija je prvu dojavu dobila manje od sat prije smrti

Policija je prvu dojavu o Firiću dobila oko sat vremena prije njegove smrti. Naime, policajci su oko 4:15 sati dobili dojavu da na jednoj benzinskoj postaji imaju problema s jednom osobom. Firić je tamo došao s još nekoliko ljudi, automobilom. Policiji je dojavljeno da netko divlja na benzinskoj. Policajci su odmah izašli na intervenciju, ali dok su došli na lice mjesta, situacija se smirila. Na benzinskoj su zatekli tri osobe koje su legitimirali, među kojima je bio i Firić, ali nije bilo elemenata nikakvog prekršaja pa su sva trojica pušteni.

Niti sat vremena kasnije, u pet sati i pet minuta, policija je dobila dojavu o prometnoj nesreći. Firića su pregazila čak tri automobila. Navodno je Firić neposredno prije nesreće trčao i skakao. To se donekle i podrazumijeva s obzirom na to da je Firić poginuo na mjestu autoceste gdje pješaci nemaju što raditi, posebno ne u gluho doba noći.

Što se dogodilo u periodu nakon odlaska policije s benzinske postaje i smrti, predmet je nagađanja.

Radio velike nerede u Beogradu

Firić je imao problema sa zakonom. Široj javnosti je, kako smo kazali, postao poznat nakon što je, zajedno s još nekolicinom huligana iz Splita, izazvao nerede na utakmici Partizan - Crvena Zvezda.

Tijekom beogradskog derbija na Partizanovu stadionu, frakcija navijača tog kluba pod imenom Vandal Boys izvršila je napad na tribinu kojom vlada skupina pristalica istog kluba pod imenom Alcatraz. Do ovog napada došlo je u 15. minuti, u istom trenutku kada su na drugom kraju stadiona Delije počele bakljadu. Partizanovci na stadionu bili su uvjereni da se zato radi o napadu navijača Zvezde na tribinu navijača Partizana. Manja skupina koja je upala na jug uniformirana, u identičnim crno-bijelim majicama s kapuljačom, zahvaljujući početnom iznenađenju te naoružana bakljama i remenjem, potisnula je daleko brojnije pripadnike Alcatraza na tom dijelu stadiona.

Međutim, kada su se oni sabrali i prestrojili, krenuo je stampedo koji je prerastao u linč napadača na tribinu. Pritom su oni koji su upali u sjedište veće od dviju frakcija Grobara prošli užasno. Nakon što ih je masa stjerala uz ogradu tribine pretučeni su, opečeni bakljama i skinuti, neki od njih do gola, a odjeća im je zapaljena. Zatim su izbačeni na atletsku stazu. Većina navijača Partizana na stadionu i dalje je bila uvjerena da su pretukli, skinuli do gola i s tribine izbacili zvezdaše pa su njima, tada okupljenima na tartanu ispod južne tribine, skandirali "Ubij Cigana", što je pogrdni naziv za navijače Zvezde, pri čemu su ih gađali petardama i topovskim udarima.

Poraženi napadači prošli su užasno
 
Tamo ih je čekala hitna pomoć, ali i žandarmerija kako bi ih identificirala. Tada je utvrđeno da je napad djelo Vandal Boysa, odnosno da je riječ o obračunu dviju frakcija navijača Partizana. Izvještaji srpskih medija uživo još uvijek su bili proturječni. S obzirom na to da napadače na tribinu koje su kamermani i fotoreporteri najviše snimali nisu mogli prepoznati kao pripadnike Delija ili neke od frakcija Grobara, jedni su pisali i javljali da se radi o navijačima Zvezde, a drugi da je riječ o navijačima Partizana.

Ali, tada se saznalo da su u brutalnoj tučnjavi, i to kao najamnici frakcije Grobara, koja je izvršila napad, sudjelovali i Splićani. Među šestoricom njih bio je i Firić. Otkrila je to izjava sa snimke policijske identifikacije navijača na tartanu, nastala nakon tučnjave, ali i čitatelji iz Splita koji su nam se javili nakon što su sugrađane prepoznali na snimkama i fotografijama. Napominjali su da se ne radi o ljudima iz navijačkog ili huliganskog, nego kriminalnog miljea.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara