Zašto se u Francuskoj rodilo toliko djece bez ruku? Vlasti naredile istragu

Zašto se u Francuskoj rodilo toliko djece bez ruku? Vlasti naredile istragu
Ilustracija: Youtube

FRANCUSKA vlada odlučila je otvoriti novu istragu o djeci rođenoj bez ruku u nekoliko departmana, rekla je danas ministrica zdravstva Agnès Buzyn, ocijenivši "nepodnošljivim" da ti slučaju ostaju nerasvijetljeni. 

"S ministrom za ekološku tranziciju Françoisom de Rugyjem odlučili smo obnoviti istragu u kojoj će sudjelovati liječnici i stručnjaci za okoliš", rekla je ministrica, a prenose francuski mediji.

"Ne možemo se zadovoljiti izjavom da nismo pronašli uzroke, to je nepodnošljivo", rekla je Buzyn. U Ainu je rođeno sedmero djece bez ruku od 2009. do 2014. godine, u Loire Atlantique troje 2007. i 2008., a u pokrajini Bretagne četvero djece od 2011. do 2013. 

Prva istraga nije ponudila objašnjenja

Ti su slučajevi uvijek zabilježeni u relativno suženom prostoru i pobudili su zabrinutost u tim područjima. Prva istraga koju je provela sanitarna agencija Javno zdravlje Francuske zaključila je početkom listopada da su slučajevi u Ainu statistički u nacionalnim granicama. Međutim, za malformacije u Loire-Atlantique i u Bretagni nisu pronađena objašnjenja. 

Ministrica Buzyn je rekla da se na godinu u Francuskoj rađa "između  80 i 100 novorođenčadi s malformacijom udova". Uzroci mogu biti genski ili posljedica izloženosti otrovnim tvarima (prehrana, okoliš ili lijekovi poput talidomida, sedativa i analgetika koji se propisivao trudnicama između 1957. i 1962. zbog čega su bile rođene tisuće djece bez ruku).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara