PITALI SMO STRUČNJAKE Zašto su u Holdingu bez oružja čuvali gotovo milijun kuna u kešu?

PITALI SMO STRUČNJAKE Zašto su u Holdingu bez oružja čuvali gotovo milijun kuna u kešu?

Foto: Index

U SINOĆNJOJ pljački jedne poslovnice Zagrebačkog holdinga, maskirani pljačkaši ukrali su više od 800 tisuća kuna u gotovini.

Zagrebačka policija smatra da je to djelo profesionalaca koji su imali sve važnije informacije te su više puta i u samoj poslovnici 'kontrolirali' situaciju. Znali su i da zaštitari nemaju oružje, pretpostavljaju istražitelji koji rade na slučaju. Međutim, postavlja se pitanje zašto uopće toliki novac čuvaju nenaoružani zaštitari i zašto se toliki novac nalazi u samoj blagajni.

"Nažalost, zakonski to nije sporno. Za financijske ustanove poput mjenjačnica i banaka vrijede stroža pravila, ali na poslovnice Zagrebačkog holdinga se gleda kao na svaku drugu trgovinu", kaže nam vlasnik jedne zaštitarske agencije. "Ipak, pitam se - kakva je svrha zaštitara ako nisu naoružani, a tako veliki iznosi bi se trebali čuvati. To je nelogično i ne razumijem kako ni rukovoditelji zaštitarske službe nisu sami predložili pojačavanje sigurnosti."

Pljačka se dogodila 14. dana u mjesecu, dakle u tjednu kada većina građana plaća svoje račune. Naš sugovornik smatra da se tih dana, kada se radi najveći promet, moralo pojačati sigurnosne mjere.

Sigurnosni propusti su očiti interni problem

Naš drugi sugovornik, sigurnosni stručnjak koji je također tražio anonimnost, kaže nam da je to trebalo riješiti interno u Holdingu. "Oni imaju svoju sigurnosnu službu, cjelokupnu infrastrukturu koja im odrađuje taj dio i oni su trebali odraditi sigurnosni segment opljačkane poslovnice. Iako nitko ne može jamčiti da se pljačka ne bi dogodila da su zaštitari bili naoružani i da su postojala dvostruka vrata kao što to imaju banke, na primjer, to bi svakako smanjilo mogućnost pljačke", kaže nam sugovornik.

Osim što imaju vlastitu "Službu za sigurnost", kako se navodi na njihovim internet stranicama, Holding ima i vlastite zaštitare. Upravo oni su štitili poslovnicu u trenutku pljačke. Također, koriste i usluge više zaštitarskih tvrtki, a Index doznaje i da će uskoro angažirati još jednu tvrtku.

Nikome od naših sugovornika nije jasno zašto gotovo 800.000 kuna stoji u blagajnama. Novac se mogao čuvati u sefu, ili se više puta dnevno odnositi u banku. To je još jedan od propusta Holdingove sigurnosne službe.

Ipak, naš sugovornik s početka priče upozorava nas i da problem sa zaštitarima koji "kao da ničemu se služe" leži u činjenici da je zaštitarski sektor nepravedno podcijenjen u hrvatskom društvu: "Podcijenjen je u smislu da se zbog tržišta stvorilo toliko nelojalne konkurencije koja je ujedno i nekvalitetna. Cijene su se srozale na dno, tako da treba pristupiti zaštitarstvu na jedan puno ozbiljniji i profesionalniji način i puno više sredstava se treba izdvajati za zaštitu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara