Zastoj na granici Srbije i Kosova zbog zabrane za robu bez oznake "Republika Kosovo"

Zastoj na granici Srbije i Kosova zbog zabrane za robu bez oznake "Republika Kosovo"
Ilustracija: EPA

ODLUKA kosovske vlade da zabrani uvoz robe iz Srbije ako na dokumentima ne piše "Republika Kosovo" izazvala je zastoj na graničnom prijelazu, gdje za ulazak na Kosovo čeka stotinjak kamiona, ali ne samo s robom iz Srbije.

Kosovska vlada u odlasku Albina Kurtija uvela je ovog vikenda novi paket mjera reciprociteta kojim su zamijenjene carinske pristojbe od 100 posto na robu iz Srbije.

Vlasti u Beogradu smatraju ih gorim od stopostotnih pristojbi iz studenoga 2018., koje su bile razlog potpune obustave dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine započetog Briselskim sporazumom postignutim pod okriljem EU 19. travnja 2013.  

Već tri dana u koloni dugoj nekoliko kilometara na prijelazu Jarinje čekaju vozači s robom iz Srbije, ali i oni koji voze inozemnu robu, ali imaju srpske registarske oznake, javljaju beogradski i lokalni mediji.

U koloni kamioni iz drugih država

U koloni iz pravca juga Srbije stoje kamioni iz drugih država, poput Slovenije, BiH i Poljske koji su u tranzitu.

Vozači koji prevoze inozemnu robu rekli su da će im špediteri promijeniti dokumentaciji tako da piše "Republika Kosovo", dok vozači u čijim je kamionima roba iz Srbije kažu da "ne znaju kako će se situacija riješiti", javio je reporter N1.

Predsjednik Udruge gospodarstvenika sa sjevera Kosova, većinski nastanjenog Srbima, kaže da od ponedjeljka nijedan kamion sa srpskom robom nije ušao na Kosovo.

"Kompletan uvoz srpske robe je stao, znači vraćen je na nulu. Srpska roba je počela ulaziti nakon ukidanja nekih pristojbi, ali od jučer su svi kamioni stali", rekao je Radoš Petrović portalu Kosovo Online. 

Na Kosovo se ne dostavlja ni srpski tisak jer nema oznaku "Republika Kosovo" pa je Udruga novinara Srbije (UNS) zatražila da distribuiranje tiskanih medija mora biti "oslobođeno svih političkih ograničenja".

O situaciji koju trpe mediji poslije odluke kosovske vlade UNS će izvijestiti međunarodnu i europsku federaciju novinara, OSCE i Vijeće Europe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara