Zastoji na granici s Hrvatskom nastali i zbog "rata" Ljubljane i Maribora

DUGI zastoji i kolone teretnih vozila pred hrvatskim graničnim prijelazima nakon ulaska Slovenije u EU nisu uzrokovane samo nespremnošću slovenske carine i problemima novog računalnog sustava carinjenja, nego odražavaju i svojevrsni "prestižni rat" između Ljubljane i Maribora, piše u srijedu slovenski tisak.

"Čini se da se želi sav teretni promet iz Hrvatske usmjeriti prema Ljubljani i tako dobrom dijelu sjeveroistočne Slovenije uskratiti zaradu koju bi dobio iz različitih usluga koje donosi transport prema Austriji", piše mariborski dnevni list "Večer". Gužve su bile najveće upravo na Gruškovju-Macelju, jedinom prijelazu za "šengenski" režim na dijelu granice koji preko mariborske regije vodi u Austriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
List dodaje da ista logika "smanjivanja prometa i zarade", te "izolacije sjeveroistočne Slovenije" vodi "vladajuću garnituru" i kad je riječ o petom paneuropskom prometnom koridoru prema Madžarskoj.

Prema riječima jednog od carinika, koji je želio ostati anoniman, carina je na ulazak Slovenije u EU bila nespremna i zastoji nisu iznenadili, o čemu ne pišu samo mediji u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama.

"Carinska služba pala je na ispitu zbog neodgovornosti rukovoditelja. Da su htjeli da sve bude u redu, morali su na dodatni trening poslati dvadeset-trideset carinika za koje se znalo da će s granice s Austrijom biti prebačeni na Gruškovje-Macelj ili Obrežje-Breganu. Gospoda carinski direktori udobno leže u foteljama, umjesto da zbog kritične situacije koja šteti kredibilnosti države potraže pomoć u Austriji i Italiji", piše "Večer", dodajući da bi takav potez bio "mnogo jeftiniji" od negativnih medijskih reakcija na zastoje na granici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara