Zastrašujući podaci iz Sirije: Najmanje 49.742 poginulih, sklopljeno primirje u opasnosti

Zastrašujući podaci iz Sirije: Najmanje 49.742 poginulih, sklopljeno primirje u opasnosti

Foto: Hina

NAJMANJE 49.742 ljudi poginulo je ove godine u ratu u Siriji, objavili su u subotu promatrači dok sporadične borbe ugrožavaju primirje proglašeno u petak u ponoć.

Među ratnim žrtvama je 13.617 civila, uključujući 2885 djece, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Sirijski pobunjenici zaprijetili su u subotu da će prekinuti proglašeno primirje ako se nastave napadi sirijskog režima i njihovih saveznika.

Prekid primirja?

Sukobi i zračni napadi nastavili su se u nekim područjima u Siriji nakon što je u ponoć na petak stupio na snagu prekid vatre. Opservatorij je ipak javio da se primirje uglavnom održava.

"Nastavak kršenja prekida vatre od strane režima i nastavak bombardiranja i napada na područja pod kontrolom revolucionarnih frakcija poništit će sporazum", kaže se u priopćenju koje je potpisalo više pobunjeničkih skupina.

Dodaje se da vladine snage i njezini saveznici, uključujući libanonski militantni pokret Hezbolah nastoje osvojiti područja sjeverno od Damaska, u dolini Wadi Barada pod kontrolom pobunjenika.

Primirje u Siriji, kojega su jamci Rusija, Turska i Iran, stupilo je na snagu u ponoć na petak te isključuje pobunjenike koje Vijeće sigurnosti UN-a svrstava u terorističke skupine.

Vijeće sigurnosti trebalo bi u subotu glasati o ruskoj rezoluciji o primirju u Siriji i mirovnim pregovorima za prekid šest godina dugog sukoba.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara