Zastupnici Ante Beljo i Dario Vukić iz HDZ-a prešli u HIP

ANTE BELJO i Dario Vukić saborski zastupnici i dugogodišnji članovi HDZ-a danas su iz te stranke prešli u HIP (Hrvatski istinski preporod), i bit će zastupnici HIP-a do kraja mandata u Hrvatskom saboru.

I Beljo i Vukić izjavili su na konferenciji za novinare da su iz HDZ-a izašli zbog neslaganja s politikom stranačkog predsjednika Ive Sanadera, zbog nedostatka vizije i nedemokratičnosti u HDZ-u, a da u HIP-u vide ono što HDZ više nema - ostvarenje temeljnih političkih načela koje je utemeljio dr. Franjo Tuđman.

"Koliko god HIP bila mala stranka, mi se nadamo da zastupa volju velike većine hrvatskog naroda, da je zasnovana na osnovnim načelima koje je promicao prvi hrvatski predsjednik Tuđman i da će ta načela na skorim parlamentarnim izborima biti prihvaćena, istaknuo je Beljo.

Upitan o mogućoj postizbornoj koaliciji s HDZ-om, predsjednik HIP-a Miroslav Tuđman je rekao da su kriteriji HIP-a za ulazak u koaliciju isključivo nacionalni interesi, odnosno opće dobro.

"Bilo da se radi o HDZ-u ili nekoj drugoj stranci naše načelo će biti da ćemo sjesti za stol i pokušati ustanoviti koji su nacionalni interesi oko kojih imamo suglasnost", rekao je Tuđman, dodajući da je druga pretpostavka za ulazak u koaliciju dogovor o modelu funkcioniranja te koalicije.

Dodao je da HIP s HDZ-om ima zajedničko jedino baštinu od koje polazi - na stvaranju hrvatske države, a razlike su u ciljevima i onome što HIP želi postići.

Beljo je rekao da u Saboru nema jasno iskristaliziranih stavova o tome što je to hrvatski interes, ni jasno definirane distance između onoga što zastupa oporba i koalicijska vlast koja Hrvatsku vodi u kolonijalni sustav. Oporbene stranke kao da se takmiče da mogu biti veće sluge tim kolonizatorima iz svijeta, nego što su danas Mesić i Račan, ustvrdio je Beljo.

Zamoljen da komentira nedavni događaj u Zadru kada je 300 članova HIP-a prešlo u HDZ, Tuđman je rekao da je to medijska dezinformacija, da ih je prešlo samo desetak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara