zastupnici hdz-a razgovarali s M. Pupovcem o prijedlogu zakona o manjinama

Predstavnici Kluba zastupnika HDZa danas su na odvojenim sastancima razgovarali sa zastupnicima manjina i predsjednikom Srpskog narodnog vijeća (SNV) Miloradom Pupovcem o Konačnom prijedlogu ustavnog zakona o pravima manjina.

S obzirom na to da je za donošenje toga zakona potrebna dvotrećinska većina najavljen je i skorašnji sastanak predstavnika vladajuće petorke i HDZ-a.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Vladimir Šeks rekao je da je na sastanku s Pupovcem postignuta suglasnost da se u novom zakonu neće ići ispod stečenih prava manjina, odnosno da nacionalne manjine budu zastupljene u Saboru kao i do sada, a da se biraju u posebnim izbornim jedinicima. To je, dodao je, danas usuglašeno i na sastanku s Klubom zastupnika manjina.

Što se tiče predložene zakonske odredbe o manjinskoj samoupravi, Šeks je rekao kako HDZ smatra da će se u vezi s tim morati tražiti druga rješenja.

Od manjinske samouprave manjine ne mogu odustati, rekao je Pupovac, dodajući da je riječ o stečenom pravu i da se HDZ tomu bezrazložno protivi budući da je taj instrument uveden 1997. u istočnoj Slavoniji ´Pismom namjere´ i ´Erdutskim sporazumom´.

Ocijenio je dobrim što je, kako je rekao, HDZ shvatio da ne može bježati od političke odgovornosti kod donošenja ustavnog zakona, ali da taj zakon mora pratiti i konzistentna politika koja je tolerantna prema manjinama.

Neslužbeno se doznaje da bi HDZ ´možda pristao´ da u Saboru bude osam zastupnika manjina, četiri zastupnika za Talijane, Mađare, Čehe, Austrijance i ostale (tzv. male manjine), te četiri za Srbe i za još jednu manjinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara