Zastupnici krenuli pričati o ozbiljnim stvarima pa se posvađali nakon par minuta

Zastupnici krenuli pričati o ozbiljnim stvarima pa se posvađali nakon par minuta

Foto: Hina

NAJAVLJENA tema o rebalansu proračuna za 2016. godinu u poslijepodnevnom dijelu sjednice Hrvatskog sabora pretvorila se u raspravu vladajućih i oporbe o tome tko je i kako trošio državni novac, a potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković u nekoliko ih je navrata upozoravao da se vrate na temu o rebalansa.

Branko Hrg (HDS) smatra da je tehnička vlada Tihomira Oreškovića radila bolje od vlade Zorana Milanovićeva  koja je, kako je kazao,  bila "netehnička i nesposobna".

Potkrijepio je to primjerom oduzimanja 500 milijuna kuna Županijskim upravama za ceste u vrijeme ministra prometa Siniše Hajdaš Dončića.

"Županijske uprave za ceste su ostale bez redovitih prihoda i danas se postavlja pitanje kako uopće održavati te lokalne i županijska ceste, kako uopće napraviti košnju trave, kako u krajnjem slučaju organizirati  zimsku službu", kazao je.
 
Osvrnuo se i na  trošenje bivšeg ministar zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića iz Fonda za zaštitu okoliša koji je zabilježio manjak od 750 milijuna kuna, ocijenivši da se novac  trošio unaprijed i doveo u pitanje veliki dio projekata koja su se financirala iz tog fonda.
 
Hrg se dotaknuo i slučaja obnove društvenog doma u općini Kalnik čija je namjena promijenjena u Dom za starije i nemoćne.

Gordan Maras (SDP) je ustvrdio da Hrg kritizira taj slučaj jer tamo HDZ nije na vlasti. "Ovo što priča gospodin Hrg su neistine i neargumentirane optužbe protiv načelnika općine Kalnik", kazao je.
 
Maras razloge za veće prihode u proračunu osim u gospodarskom rastu vidi i u izostanku, kako je rekao, "prometne renesanse". "Razlozi većih prihoda su gospodarski rast ali i to što nije bilo prometne renesanse", rekao je Maras, te ustvrdio da premijer Andrej Plenković  brani Božidara Kalmetu.

"Očekujem u budućnosti da se gospodin Plenković ogradi od onih koji su uzimali javni novac za osobne ili stranačke potrebe. Ne smije ukoliko želi zaštititi svoj kredibilitet stajati i dalje uz gospodina Kalmetu", rekao je  Maras.

Nadovezala se Sabina Glasovac (SDP) ustvrdivši da je Zadar postao taoc jednog čovjeka. "Presumpcija nevinosti danas vrijedi za Kalmetu, nije vrijedila za Karamarka. HDZ nije mogao biti taoc Karamarka, a može danas biti taoc Kalmete", rekla je Glasovac.
 
Josip Borić (HDZ) ocijenio je da je oporba nervozna.

"Očito ste nervozni jer se stranački vlak puni i već je skoro popunjen", kazao je, podsjetivši  SDP na današnji izlazak iz stranke njihova zastupnika Tomislava Žagara.

Potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković u nekoliko je navrata upozorio zastupnika da se vrate na temu o rebalansu proračuna.
 
Hrvatski sabor sjednicu nastavlja sutra.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara