Zastupnicu iz Dodikove stranke zbog korupcije istražuje Vijeće Europe

Zastupnicu iz Dodikove stranke zbog korupcije istražuje Vijeće Europe

Foto: klix.ba

ZASTUPNICA u Parlamentu Bosne i Hercegovine Milica Marković, koja je ujedno članica parlamentarnog izaslanstva BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, pod istragom je zbog sumnji da je umiješana u korupciju, potvrđeno je u ponedjeljak iz ministarstva vanjskih poslova BiH.

Marković, koja je u Zastupnički dom parlamenta BiH izabrana kao kandidatkinja Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik, jedna je od troje članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe čije djelovanje ispituje posebno istražno tijelo uspostavljeno temeljem odluke Komiteta ministara Vijeća Europe donesene u lipnju 2017. godine

Zadaća tog tijela koje čine trojica stručnjaka je ispitati sumnje o koruptivnim radnjama troje zastupnika uključujući Milicu Marković a prvo izvješće o prikupljenim informacijama očekuje se do polovice ove godine.

Spor oko opskrbe vodom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ministarstvo vanjskih poslova BiH izražava žaljenje što je jedna od zastupnica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe iz Bosne i Hercegovine predmet sumnje za koruptivna djelovanja u okviru svojih zastupničkih aktivnosti", stoji u priopćenju u kojemu je izražena nada kako će istraga u konačnici pokazati da zastupnici iz BiH koji tu zemlju predstavljaju u tijelima Vijeća Europe nisu bili uključeni u nezakonite aktivnosti.

U priopćenju nije navedeno zbog čega je točno Marković pod istragom no ranije su objavljene informacije kako vlasti Armenije sumnjaju da je ona primila mito kako bi kao posebna izvjestiteljica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe sastavila izvješće u kojemu favorizira stajališta Azerbejdžana u sporu te dvije države oko regije Nagorno Karabaha.

Predmetom spora bila je vodoopskrba iz vodocrpilišta u Nagornom Karabahu a u izvješću koje je Marković podnijela stajalo je kako Armenci koji žive u toj pokrajini ne dopuštaju opskrbu Azerbejdžana.

Spor oko opskrbe vodom bio je jedan od povoda za četvorodnevni oružani sukob Armenaca i Azerbejdžanaca u Nagornom Karabahu u travnju 2016. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara