Zategnuti odnosi SAD-a i Velike Britanije zbog katastrofe u Meksičkom zaljevu

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

BRITANSKI premijer David Cameron ovoga će vikenda razgovarati s američkim predsjednikom o tvrtki British Petroleum koja je odgovorna za ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu.

Kako piše CNN, radi se o rutinskom telefonskom razgovoru, a BP će biti jedna od tema razgovora. Također će se razgovarati o antibritanskoj retorici Baracka Obame, ali i ostalih Amerikanaca.

Gradonačelnik Londona Boris Johnson rekao je da su Obamine primjedbe o čelniku BP-a "pomalo zabrinjavajuće". "Nesreće se događaju. Ovdje se radi o sigurnosti i ekološkoj tragediji koja se događa na području gdje curi nafta, ali smatram da nije politički razumno tražiti čovjekovu glavu na pladnju dok pokušava riješiti problem. Da sam ja Barack Obama, smirio bih retoriku i ne bih s time povezivao Britance, jer BP više nije britanska, već međunarodna tvrtka".

Obama "zna koga će namlatiti"

Obama je ranije ovoga tjedna rekao da je razgovarao sa stručnjacima te da sada "zna koga će namlatiti". Naime, stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju da BP najvjerojatnije laže o količini nafte koja istječe.

"Kad god čujete nekoga s britanskim naglaskom tko govori u ime British Petroleuma, znajte da ne govori istinu. Mislim da kao vlast previše vjerujemo onome što govore. Sve što su rekli u nekom se trenutku pokazalo lažnim, tako da bi nam, čim nešto kažu, prvi instinkt trebao biti da to nije istina", rekao je demokratski zastupnik Anthony Weiner ovoga tjedna.

Kupola postavljena na izvor prošloga tjedna dnevno kupi između 2,4 i 4,8 milijuna litara nafte. Inženjeri se trude izbjeći formiranje kristala u kupoli koji su prekinuli sličan pokušaj prije otprilike mjesec dana.

Trenutno se dizajnira nešto veća kupola koja će bolje prianjati na cijev i tako kupiti više nafte. Ona bi trebala biti otporna na uragane čija sezona je počela 1. lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara