Zatražena ostavka premijera Jordana nakon prosvjeda zbog rasta cijena i novih poreza

Zatražena ostavka premijera Jordana nakon prosvjeda zbog rasta cijena i novih poreza
Foto: Hina/EPA

OČEKUJE se da će jordanski kralj Abdullah danas zatražiti od premijera Hanija Mulkija da podnese ostavku kako bi ublažio bijes stanovništva zbog gospodarske politike koja je potaknula najveće prosvjede u zadnjih nekoliko godina, najavljuju jordanski politički izvori.

Tisuće Jordanaca prosvjedovale su jučer, četvrtu noć zaredom, protiv rasta cijena i povećanja poreza u sklopu reforma na koje se vlada obvezala sporazumom s Međunarodnom monetarnom fondom (MMF) u zamjenu za zajam.

Na svim prosvjedima tražila se smjena Mulkija, a izvori kažu da je kralj Abdullah naredio premijeru da danas dođe u njegovu palaču.

Mulki je u subotu odbio odustati od porezne reforme zbog koje su izbili najveći prosvjedi u zadnjih pet godina u kraljevstvu od osam milijuna ljudi, koje je prihvatilo stotine tisuća izbjeglica iz Sirije.

Mulki, političar blizak poslovnim krugovima, imenovan je premijerom u svibnju 2016. godine sa zadatkom oživljavanja tromog jordanskog gospodarstva pogođenog regionalnim previranjima.

Drastično se povećao porez na promet

Bijes većine Jordanaca zbog vladine politike, koju podržava MMF, narastao je nakon drastičnog povećanja poreza na promet ranije ove godine i ukidanja subvencija za kruh, glavne stavke za pomoć siromašnima.

"Vlada nas je osiromašila... ostavili su nas bez novca u džepovima", vikali su ljutiti prosvjednici.

Sindikati, koji predstavljaju desetke tisuća zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, pozvali su na opći štrajk nakon što su odbijeni njihovi zahtjevi za ukidanjem zakona koji su pogoršali životni standard.

Vlada odgovara da treba više sredstava za javne usluge i tvrdi da porezne promjene smanjuju socijalne nejednakosti jer više opterećuju one s visokim zaradama, a ostavljaju slabije plaćene radnike  relativno netaknutima.

Jordansko gospodarstvo zadnjih se godina bori s porastom kroničnih deficita, nakon što su se privatna strana ulaganja i potpore smanjili, a plan fiskalne konsolidacije koji je nametnuo MMF pogoršao je stanje siromašnijih Jordanaca i pritisnuo srednju klasu.

MMF je odobrio 2016. zajam od 723 milijuna dolara na tri godine, a vlada se obvezala provesti strukturne reforme i postupno smanjiti javni dug na 77 posto BDP-a do 2021., u odnosu na 94 posto koliko je iznosio 2015.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara