Zatreslo se tlo na granici Kine i Sjeverne Koreje, nešto je eksplodiralo?

Zatreslo se tlo na granici Kine i Sjeverne Koreje, nešto je eksplodiralo?
Foto: Google Maps

NEDALEKO od granice Kine i Sjeverne Koreje došlo je do potresa.

Kako piše AFP, kineske vlasti sumnjaju na eksploziju.

Još nije poznato o čemu je riječ. BBC na Twitteru piše da se može raditi o nizu stvari, uključujući mogućnost da je u nekom od rudnika došlo do eksplozije.

Prema podacima kineskih službi za mjerenje potresa, u 19:38 sati po lokalnom vremenu osjetio se potres jačine 1,3 Richtera. Potres se osjetio u gradu Hunchunu nedaleko od granice.

Kineski predsjednik putuje u Sjevernu Koreju

Xi Jinping ide u državni posjet Sjevernoj Koreji u četvrtak i petak, a to je prvi posjet nekog kineskog predsjednika toj zemlji pod međunarodnim sankcijama nakon 2005., pišu danas pekinški mediji.

Xi dolazi na poziv sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una tjedan dana prije summita G20 u Japanu na kojemu će sudjelovati kineski predsjednik, kao i njegov američki kolega Donald Trump.

Posjet se događa više od godinu dana nakon prvog, povijesnog susreta na vrhu u Singapuru između Trumpa i Kima na kojemu nije riješeno pitanje sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Kina, glavni saveznik režima u Pjongjangu, pridružila se međunarodnim sankcijama koje bi tu zemlju trebale nagnati da odustane od atomskog oružja. Veze dvaju saveznika uvelike su se zategnule nakon sjevernokorejskih nuklearnih pokusa tako da su Xi i Kim, koji su preuzeli vlast 2012., odnosno 2011., čekali na susret sve do prošle godine.

U toj su prigodi ostvarili neočekivano približavanje - Kim je lani četiri puta posjetio Kinu, gdje se sastao sa Xijem, koji je, pak, obećao da će posjetiti Pjongjang, ali sve dosad nije odredio datum posjeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara