Zatvara se Kino Europa

Zatvara se Kino Europa
Foto: Instagram

KINO Europa u nedjelju zatvara svoja vrata, odlučila je u petak uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), umjetničke organizacije koja posljednjih deset godina upravlja tom najstarijom zagrebačkom kinodvoranom, doznaje tportal.

To znači, doznaje tportal, da se u Kinu Europa neće održati Festival tolerancije, koji je trebao startati u nedjelju, a ta institucija - kako sad stvari stoje - neće ugostiti ni Subversive Film Festival u svibnju, kao ni svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb u lipnju.

Nesuglasice oko renoviranja

Djelatnici Zagreb Film Festivala u petak su, naime, primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu. U protivnom, sukladno Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, 'poduzet će se daljnje pravne radnje'. Sročeno je i detaljno obrazloženje.

"S obzirom na to da je očevidima, ali i prema vašim zahtjevima zaključeno da je nužna obnova predmetnog objekta, tj. Kina Europe, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta, što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka. Također, kotlovnica radi na lož ulje što ugrožava sigurnost posjetitelja i povećava troškove grijanja te je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta', stoji u dopisu s potpisom pročelnika Damira Lasića, uz dodatak da je predviđeno vrijeme trajanja radova 'šest mjeseci'.

Odluku donijeli spontano

Iz kina kažu da su oni djelomičnu renovaciju, sukladno mogućnostima, već proveli. Još u listopadu Gradu su se obratili sa zahtjevom produljenja ugovora, ali odgovor nisu dobili. Odluku o zatvaranju kina donijeli su spontano, kažu.

"Nitko s nama nije razgovarao posljednjih šest mjeseci, unatoč svim našim zahtjevima koje smo podnijeli u predviđenim rokovima, a sada, dva mjeseca prije isteka ugovora, shvaćamo da nas žele istjerati pod krinkom renoviranja. Miješaju se realitet i emocije, donijeli smo naprasnu odluku", priznaje Boris T. Matić za tportal.

Kažu da su čuli da će kino postati narodnjački klub

Gradski ured za kulturu odobrio je ZFF-u uobičajenih 420.000 kuna za godišnji rad, iako se ta svota gotovo u potpunosti vrati Gradu kroz najamninu.

'Kino Europa košta Grad Zagreb nula kuna. Odnosno, mi sva sredstva koja se uprihoduju ulažemo dalje u kino. I onda nam pošalju dopis da izađemo 1. lipnja, a oni će sve renovirati u šest mjeseci, iako znamo da ni u kakvom proračunu nije predviđen novac za renoviranje kina. Što to uopće znači za buduće manifestacije, za Animafest koji se treba otvoriti 2. lipnja? Ako mi izađemo, tko će održati taj program?', pita Matić, dodajući da su djelatnici ZFF-a još prije dvije godine čuli da će Kino Europa postati narodnjački klub, a nitko ih nije razuvjerio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara