Zatvara se zloglasni zatvor u New Yorku

Zatvara se zloglasni zatvor u New Yorku
Foto: EPA

NJUJORŠKO gradsko vijeće danas je izglasalo zatvaranje zloglasnog gradskog zatvora Rikers do 2026. razračunavajući se s oronulim nehumanim kompleksom opterećenim kroničnim nasiljem.

Zatvaranje Rikersa i još tri gradska zatvora koštat će gradsku blagajnu 8,7 milijarda dolara te će se iz tih sredstava financirati otvaranje četiri humanija zatvora u gradu, a otok Rikers pretvoriti u javni prostor.

"Simbol okrutnosti i nehumanosti"

"Otok Rikers simbol je okrutnosti i nehumanosti i vrijeme je da jednom i zauvijek zatvorimo Rikers", kazao je predsjednik gradskog vijeća Corey Johnson prije glasanja.

"Mislim da ne pretjerujem kad kažem da je za mnoge od nas ovo jedan od najvažnijih glasova koje ćemo dati u čitavoj karijeri", rekao je.

U zatvoru koji se prostire na 160 hektara na otoku na East Riveru povezanom mostom s njujorškom četvrti Queens smješteno je oko 7000 zatvorenika od kojih najveći broj čeka na suđenja ili služi kazne zatvora kraće od godinu dana.

U prosjeku je tamo dnevno bilo više od 20.000 zatvorenika

U vrijeme vrhunca zločinačkog vala u New Yorku prije dva desetljeća u tom je zatvoru bilo prosječno dnevno više od 20.000 tisuća zatvorenika.

Godine 2017. gradonačelnik Bill de Blasio predložio je zatvaranje Rikersa unutar 10 godina, a od 2018. u ozloglašenom zatvoru ne drže se osobe mlađe od 18 godina.

Istragom 2014. koju je provelo ministarstvo pravosuđa utvrđeno je da se ustavna prava mladih zatvorenika rutinski krše izlaganjem nasilju drugih zatvorenika, držanjem u izolaciji i prekomjernom primjenom sile čuvara.

"Utvrdili smo da duboko ukorijenjena kultura nasilja prevladava svim prostorima za odrasle zatočenike u Rikersu", objavio je ured državnog odvjetnika za južni njujorški okrug.

U izvješću povjerenstva savezne države New York za zatvorski sustav 2018. pozvalo se na brzo zatvaranje zatvora zbog vrtoglavog porasta nasilja i neprihvatljivih uvjeta i za pritvorenika i za čuvare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara