ZATVORENI BIRAČKI UREDI U GRUZIJSKOJ REPUBLICI ADŽARIJI

U nedjelju oko 20 sati po mjesnom vremenu zatvoreni si birački uredi u bivšoj gruzijskpj pobunjeničkoj republici Adžariji gdje su održani prvi lokalni slobodni izbori, organizirani nakon mirnog svrgavanja Aslana Abašidzea u svibnju.

Pobornici gruzijskog reformističkog predsjednika Mihaila Sakašvilija trebali bi, prema svim očekivanjima, dobiti većinu glasova, što će smanjiti pritisak središnje vlasti na tu regiju koja se u prošlosti bunila protiv snažne centralističke vlasti Sakašvilijeva prethodnika.

Izbori su sazvani nakon što je su svibnju svrgnut i u izgon protjeran lokalni vođa Aslan Abašidze, bivši sovjetski birokrat koji je gušio svako opiranje i godinama manipulirao izbore.

Adžari su u nedjelju birali između deset političkih stranaka Vrhovno vijeće od 30 članova koje će zatim izabrati regionalnog čelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izborno povjerenstvo je zabilježilo manji broj nepravilnosti tijekom izbora koje je nadziralo 111 međunarodnih promatrača iz Vijeća Europe i Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS).

Adžarija ima oko 400.000 stanovnika i njezin život je koncentriran u luci Batumi, gdje se nalazi strateški naftni terminal kojim svake godine prođe 9 milijuna tona nafte na svom putu do svjetskih tržišta.

Uspostavljajući kontrolu nad Adžarijom, Sakašvili također šalje jaki znak dvjema drugim secesionističkim regijama zemlje Južnoj Osetiji i Abahziji, da neće tolerirati dezintegraciju te bivše sovjetske republike.

(Hina) xtm ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara