Zatvorske ćelije "po uzoru na modernu umjetnost"

JEDAN je španjolski povjesničar umjetnosti našao dokaz da su neke zatvorske ćelije tijekom Španjolskog građanskog rata građene poput modernih trodimenzionalnih slika kako bi se mučilo zatvorenike, javlja BBC.

Takve su ćelije izgrađene 1938. za republikanske snage koje su se protivile nacionalnoj fašističkoj vojsci generala Franca, navodi povjesničar Jose Milicua za španjolski list El Pais.

Milicua je navodno našao sudske spise koji potječu sa suđenja francuskom anarhistu, republikancu Alphonseu Laurencicu, koje je 1939. proveo frankistički vojni sud.

Tijekom suđenja Laurencic je priznao da su ga moderni umjetnici, poput nadrealista Salvadora Dalija i umjetnika Bauhausa Vasilija Kandindskog, inspirirali da izgradi ćelije za mućenje, navodi Milicua.

Laurencic je rekao da su ćelije u Barceloni imale krevete koji su bili nakošeni pod kutom od 20 stupnjeva zbog čega je bilo gotovo nemoguće spavati na njima.

Isto tako su na podovima bile cigle nepravilnih oblika kako bi se zatvorenike spriječilo da šeću naprijed-natrag po ćeliji, navodi se u spisima.

Zidovi ćelija bili su oslikani nadrealističkim motivima koji su zatvorenike činili smetenima, a koristili su se i svjetlosni efekti kako bi umjetnička djela izazivala što veći nemir i vrtoglavicu.

Na nekim zidovima su bila izrađena kamena sjedala na kojima se nije moglo sjediti već su zatvorenici padali na pod, dok su druge ćelije bile oličene smolom zbog čega je u njima ljeti bilo neizdrživo vruće, rekao je Laurencic.

Laurencic je na sudu izjavio da su takve ćelije izgrađene nakon što je on čuo za slične strukture u drugim dijelovima Španjolske.

Ćelije se skrivalo od novinara koji su posjećivali republikanske zatvore u ulicama Vallmajor i Saragossa u Barceloni.

Milicua tvrdi da postoje dokazi o tome da su nacionalistički zatvorenici u Murciji prisiljavani da gledaju film ´Andaluzijski pas´ Salvadora Dalija i Luisa Bunuela.

U tom nadrealističkom filmu postoji grafička sekvenca u kojoj se reže očna jabučica.

Nacistički režim koji je podupirao generala Franca kritizirao je modernu umjetnost kao ´degenerativnu´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara