Zavirite u zatvor gdje ćete "guliti" ako se na Euru budete ponašali kao huligani

ZATVOR koji za vrijeme prošlog Europskog prvenstva u nogometu nije udovoljavao standardima Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava, za vrijeme ovogodišnjeg Eura poslužit će kao spremište za huligane. Kako javlja Reuters, Švicarci su odlučili rehabilitirati zatvor zvonkog imena "Malena polja zvončića" - Schaellemaetteli, u samom središtu Basela.

Basel je jedan od četiri švicarska grada u kojima će se igrati utakmice Eura, a stadion u Baselu je najveći u Švicarskoj, tako da će se na njemu igrati najviše utakmica. Stoga je logično da je "čvorište" organa represije za navijače upravo u ovom gradu, s tim da zgrada bivšeg "nehumanog" zatvora pruža velike mogućnosti.

Zatvorenici oko vrata nosili zvona

Izgrađena je 1864. godine, a ime je dobila prema zvonima koje su zatvorenici, poput krava, morali nositi kad bi išli raditi na obližnja polja pa su čuvari po zvuku znali gdje se nalaze. Kaznionica je to kakve se hrvatsko Ministarstvo pravosuđa vjerojatno ne bi postidjelo.

Ondje je moguće odjednom smjestiti 450 ljudi, a posljednji je puta renovirana 1988. godine, kada su ćelije proširivane - od tri su napravljene dvije, postavljeno je novo grijanje, prozori, vrata ćelija, dvosmjerni portafon, TV i radio antene, kao i kompletan novi namještaj.

Zatvorenici u jednoj noći ubili tri zatvorska čuvara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od značajnijih događaja vezan za taj zatvor je ubojstvo trojice noćnih čuvara. Njih su svladala i ubila dvojica zatvorenika, dok su jedne noći, 1876. godine bježali iz zatvora. Jedan je uspio pobjeći, iako je kasnije uhvaćen, dok je drugi zapeo na ogradi i počinio samoubojstvo s oružjem koje je uzeo od čuvara.

Od 2004. godine do danas su se u tom zatvoru zbog zanimljivog izgleda građevine snimali filmovi, a nekoliko je puta korišten i kao kazalište. Sada ga pripremaju ponovno za funkciju ustanove za oduzimanje slobode. Švicarska vojska, inače, ima manje od dva tjedna do početka Eura da ga potpuno osposobi za puni kapacitet i to privremenom ugradnji drvenih ćelija.

Svi će biti ondje - od Ureda za migracije do istražnih sudaca

Osim toga unutar građevine nalazit će se i ispostava švicarskog Ureda za migracije, koja će biti nadležna za mogući izgon inozemnih prijestupnika. Kako se sa viškom prekršaja ne bi zamarali općinski sudovi, za vrijeme Eura u bivšoj glavnoj zatvorskoj dvorani bit će smješteni i istražni suci, koji će raditi samo na prijestupima vezanim za nogometno prvenstvo.

Nakon zatvaranja prvenstva zatvor će srušiti, a na tome će mjestu planira se izgraditi dječja bolnica, a zamjenik zapovjednika bazelske policije je kazao: "Nadam se da nitko neće koristiti ovaj zatvor".

A.B.
Foto: Meyre.ch

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara