Zavod za javno zdravstvo: U Hrvatskoj 415 HIV-pozitivnih, 210 oboljelih od AIDS-a

PO PODACIMA Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je do danas registrirano 415 HIV-pozitivnih osoba, od kojih je 210 oboljelo od AIDS-a.

Od 1985. godine, kada su u Hrvatskoj registrirani prvi HIV pozitivni pacijenti, od te je opake bolesti umrlo 110 osoba.

Među oboljelima koji su infekciju dobili spolnim putem dominiraju homoseksualci (36,5 posto), a slijede heteroseksualni muškarci s brojnim seksualnim partnericama, uključujući i prostitutke, koji su se najčešće zarazili u inozemstvu (26,7 posto). Stalni seksualni partneri (žene) tih muškaraca također su pod povećanim rizikom od infekcije (14,2 posto).

U Hrvatskoj je putem krvnih pripravaka iz inozemstva zaraženo 14 osoba, još u vrijeme kada se nije znalo o takvom načinu prijenosa infekcije. Novozaraženih više nema zbog strogog nadzora nad uvoznim i drugim imunobiološkim preparatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nije bilo prijenosa HIV-a putem krvi domaćih davalaca, pa se dobrovoljno davalaštvo i uporaba domaće krvi preporučuje u Nacionalnom programu suzbijanja HIV-a/AIDS-a.

U Hrvatskoj je devetoro djece zaraženo od majki. Među ovisnicima o drogi ima oko jedan posto inficiranih, a oni čine 10,6 posto oboljelih u zemlji. Nema tendencije porasta broja zaraženih narkomana u zemlji.

U posljednjih pet godina prosječno se u Hrvatskoj registrira 33 bolesnika. Hrvatska je zemlja niskog rizika od AIDS-a u usporedbi sa zapadnom Europom, ali i novom situacijom u istočnoj Europi, gdje je infekcija u porastu, prvenstveno među ovisnicima o drogi.

Služba za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prati epidemiološku situaciju te predlaže da se i dalje striktno provode sve mjere koje nalaže Nacionalni program suzbijanja HIV/AIDS-a.

Nacionalni program predviđa zdravstvenu edukaciju stanovništva i posebne programe za osobe s povećanim rizikom, prevenciju ovisnosti, nadzor nad krvlju i krvnim derivatima uz poštivanje principa prioritetne uporabe vlastitih proizvoda od krvi, te nadzor nad uvozom nužnih imunobioloških preparata, kao i liječenje zaraženih i oboljelih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara