ZAVRŠEN 11. MEĐUNARODNI STOČARSKI GOSPODARSKI SAJAM

Trodnevni 11. međunarodni stočarski gospodarski sajam u Gudovcu pokraj Bjelovara, koji je ove godine okupio rekordan broj od 310 izlagača iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Italije, Nizozemske, Slovenije, Češke, Srbije i Crne Gore, BiH i Njemačke, završen je danas proglašenjem šampionskih goveda. L

Stručnjaci su šampionkom sajma proglasili kravu Gildu simentalske pasmine iz domaćeg uzgoja, vlasnika Ivana Carevića iz Svetog Ivana Žabna. On je nagrađen s 11 tisuća kuna od kojih je 8 tisuća darovala Lura, a 3 tisuće Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske.

Čestitajući vlasniku šampionke, ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić naglasio je da u Hrvatskoj raste broj stoke, no napomenuo je da se taj rast mora još povećati posebice u svinjogojstvu gdje je proizvodnja prošle godine, u usporedbi s 2001., porasla samo pet posto.

On je napomenuo kako je nužno povećati proizvodnju mlijeka po kravi sa sadašnjeg prosjeka od 2 i pol tisuće litara na 3 i pol tisuće litara na godinu, a dodao je i kako će Zakon o hrani onemogućiti prekomjeran uvoz nekvalitetnih prehrambenih proizvoda koji su često sumnjive kakvoće.

Na ovogodišnjem sajmu u Gudovcu bilo je 20 posto više izlagača nego lani, koji su prikazali 500 najkvalitetnijih grla stoke - krava, konja, ovaca, svinja i koza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na Sajmu je izložen i rekordan broj poljoprivredne opreme i mehanizacije te traktora, a održano je 11 stručnih skupova na kojima su se poljoprivrednici upoznali s najnovijim dostignućima i tehnologijama u pojedinim granama agrara.

Na aukciji je od 93 ponuđene steone junice prodano 35. Razlog lošoj prodaji je, procjenjuju stručnjaci, u tome što je dio kupaca odustao zbog uvjeta kreditiranja, ali i zbog suše, jer su neki stočari procijenili da neće imati dovoljno hrane za više stoke.

Cijena se junica kretala od 10.400 kuna do 13.500 kuna, a u prosjeku je cijena po prodanoj junici iznosila 11.400 kuna.

Po prvim procjenama, sajam je vidjelo od 45 do 50 tisuća posjetitelja.

Sajam su organizirali "Bjelovarski sajam" i Hrvatski stočarski centar pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, a suorganizatori su Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar, HGK Županijska komora Bjelovar i Obrtnička komora Bjelovar, dok je generalni sponzor bila Lura, koja je s po 1000 kuna darivala i sve vlasnike prvonagrađenih grla u govedarstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara