završen simpozij o 45. obljetnici molekularno-bioloških istraživanja u hrvatskoj

Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem, u povodu 45. obljetnice početka molekularnobioloških istraživanja u Hrvatskoj i pola stoljeća od rješenja strukture deoksiribonukleinske kiseline (DNA), završen je večeras na Institutu Ruđera Boškovića (IRB). L

Na dvodnevnom simpoziju sudjelovalo je 300-tinjak znanstvenika. Osim hrvatskih nazočni su bili i ugledni inozemni znanstvenici s područja molekularne biologije - Robert Lloyd, Walter Schaffner, Werner E.G. Mueller, Helmut Schwab te dvojica francuskih znanstvenika hrvatskoga podrijetla - Duško Echrlich i Miroslav Radman.

Simpozij se održao na dvije zagrebačke znanstvene lokacije - Plivinu istraživačkome institutu i na Institutu Ruđer Bošković, na kojima su sudionici stekli i povijesni uvid u početke molekularno-bioloških istraživanja u Hrvatskoj, koji su uslijedili samo pet godina nakon jednog od najvažnijih znanstvenih otkrića protekloga stoljeća - rješenju strukture DNA.

Američko-engleski znanstveni 'dvojac' James Watson i Francis Crick to su otkriće objavili godine 1953. i za njega devet godina kasnije dobili Nobelovu nagradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
A na zagrebačkome IRB-u već je 1958. dr. Branimir Miletić osnovao "Radiobiološki odjel" i okupio, kako je rekao akademik Željko Kućan, snažan interdisciplinarni tim koji je već početkom 60-ih godina objavljivao radove u vrhunskim međunarodnim radiobiološkim časopisima te u najutjecajnijem opće-znanstvenome časopisu britanskom "Natureu".

Simpozij su organizatori - IRB, zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF), Hrvatsko genetičko društvo i Hrvatsko društvo za biokemiju i molekularnu biologiju.

Hrvatski i inozemni znanstvenici predstavili su svoj rad osvrnuvši se na početke svoje znanstvene karijere, njezin razvoj te na projekte na kojima sada rade.

Najnovija istraživanja u području molekularne biologije predstavljena su pak na 60-ak postera koji će ostati na IRB-u još tjedan dana kako bi se s njihovim sadržajem mogli upoznati svi znanstvenici toga najvećeg hrvatskog znanstvenog instituta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara