Završen znanstveni kolokvij u povodu 180. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića

Više od jednoga stoljeća nakon smrti Ante Starčevića Oca Domovine i jednoga od utemeljitelja moderne hrvatske državotvorne ideologije, može se sa sigurnošću govoriti o njegovu vizionarstvu, zaključak je sudionika jednodnevnoga znanstvenog kolokvija priređenog u povodu 180. obljetnice Starčevićeva rođenja.

Znanstveni kolokvij na kojemu se razgovaralo o Starčevićevu životu i djelu organizirala je Hrvatska čista stranka prava (HČSP), a održan je u Zlatnoj dvorani Hrvatskoga instituta za povijest.

Kad je pak riječ o ocjeni da je Starčević nesporno vizionar, više sudionika je u raspravi iznijelo mišljenje da aktualnost problema na koje je upozoravao Starčević nikako ne može "ići u prilog" hrvatskom narodu. Jer, rečeno je, to potvrđuje da brojne generacije rođene nakon Oca Domovine, još i danas nisu našle rješenje problema na koje je upozoravao taj velikan hrvatske povijesti.

U devet održanih predavanja sažeto je političko djelovanje, odgojne i životne vrijednosti te društveni nauk toga političara, filozofa i književnika rođenoga na današnji dan prije 180 godina u Žitniku pokraj Gospića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po riječima političkoga tajnika HČSP-a Ivana Gabelice, zbog tako sveobuhvatnoga sagledavanja života i djela Ante Starčevića, može se reći da je time u glavnim crtama dan i politički program HČSP-a, stranke koja je, ustvrdio je, obnovila Starčevićevu političku misao.

Sam Gabelica održao je predavanje pod naslovom "Društvovni nauk dr. Ante Starčevića" u kojemu je, među ostalim, istaknuo da je Starčević bio nedvojbeni zagovornik pravne države, ali i nacionalne države. Dodao je da se Starčević borio za slobodu hrvatskoga naroda, ali i za slobodu svakoga pojedinca unutar hrvatskoga naroda. Osim toga, rekao je Gabelica, Starčević je bio izrazito protiv progona za javno izrečenu misao, a jednako su mu bile svete sve religije i narodi.

Ante Starčević, podsjetila je dr. Marija Bratanić iz Hrvatskoga instituta za povijest, izazivao je divljenje, ali i odgovornost suvremenika zbog svoje predanosti općem dobru. Pri tomu je, dodala je, upozoravao na odgovornost svakoga pojedinca za opće dobro, ali na način da "za popravak drugoga treba da svatko samoga sebe popravi".

(Hina) ip mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara