Završena istraga u slučaju ozloglašenog dilera Jakše Cvitanovića Cvika

Završena istraga u slučaju ozloglašenog dilera Jakše Cvitanovića Cvika

ISTRAGA u postupku koji se vodi protiv ozloglašenog dilera Jakše Cvitanovića Cvika, osumnjičenog za preprodaju heroina na Korčuli, završila je, a sada je na USKOK-u da podigne optužnicu.

Njegov je slučaj najprije postao poznat po policijskom kiksu u srpnju prošle godine, kada je osumnjičeni vođa korčulanske narko-skupine korčulanskim policajcima pobjegao iskočivši iz automobila prilikom privođenja u Veloj Luci. Nakon toga mu se izgubio svaki trag. Cvik je ipak uhićen u siječnju ove godine, nakon nešto više od šest mjeseci bijega od policije.

U međuvremenu je jedna od Cvikovih bivših suradnica, Želita Tomić, koja je također uhićena kao pripadnica korčulanske narko-skupine, odlučila priznati svoja nedjela te je kao svjedokinja-pokajnica odlučila svjedočiti u sudskim postupcima protiv nekoliko osoba s korčulanskog područja koje dubrovačko-neretvanska policija tereti za zloporabu opojnih droga.

Tijekom gotovo jednogodišnje istrage u slučaju Cvika, za kojega se sumnja da je preprodajom droge zaradio više od 10 milijuna kuna, ispitano je stotinjak svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kratko nakon Cvikova uhićenja, policija je privela i dubrovačku odvjetnicu Anu Birimišu, za koju je Cvitanović rekao da je s njom bio u ljubavnoj vezi. Birimiša je bila osumnjičena za pranje novca koji je Cvikova skupina zaradila švercom i preprodajom droge. Odlukom Županijskog suda u Splitu Birimiša je u veljači ove godine puštena iz pritvora. Odluka je donesena jer, nakon što su ispitani svi ključni svjedoci, više nije bilo zakonskih uvjeta za njeno zadržavanje u pritvoru.

Izvršni odbor Hrvatske odvjetničke komore (HOK) donio je nakon toga odluku o privremenom suspendiranju dubrovačke odvjetnice Ane Birimiše sa svih odvjetničkih dužnosti.

Jakša Cvitanović i njegov brat Mirjan na sudu su tvrdili kako nisu krivi za "pranje" velike novčane svote u iznosu od oko 3 milijuna kuna. Za njegovo uhićenje najveće je zasluge primila HSP-ova zastupnica Ruža Tomašić, koja je po Cvikovu uhićenju postala i metom prijetnji.

Foto: V.G.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara