Završena istraga u slučaju ozloglašenog dilera Jakše Cvitanovića Cvika

ISTRAGA u postupku koji se vodi protiv ozloglašenog dilera Jakše Cvitanovića Cvika, osumnjičenog za preprodaju heroina na Korčuli, završila je, a sada je na USKOK-u da podigne optužnicu.

Njegov je slučaj najprije postao poznat po policijskom kiksu u srpnju prošle godine, kada je osumnjičeni vođa korčulanske narko-skupine korčulanskim policajcima pobjegao iskočivši iz automobila prilikom privođenja u Veloj Luci. Nakon toga mu se izgubio svaki trag. Cvik je ipak uhićen u siječnju ove godine, nakon nešto više od šest mjeseci bijega od policije.

U međuvremenu je jedna od Cvikovih bivših suradnica, Želita Tomić, koja je također uhićena kao pripadnica korčulanske narko-skupine, odlučila priznati svoja nedjela te je kao svjedokinja-pokajnica odlučila svjedočiti u sudskim postupcima protiv nekoliko osoba s korčulanskog područja koje dubrovačko-neretvanska policija tereti za zloporabu opojnih droga.

Tijekom gotovo jednogodišnje istrage u slučaju Cvika, za kojega se sumnja da je preprodajom droge zaradio više od 10 milijuna kuna, ispitano je stotinjak svjedoka.

Kratko nakon Cvikova uhićenja, policija je privela i dubrovačku odvjetnicu Anu Birimišu, za koju je Cvitanović rekao da je s njom bio u ljubavnoj vezi. Birimiša je bila osumnjičena za pranje novca koji je Cvikova skupina zaradila švercom i preprodajom droge. Odlukom Županijskog suda u Splitu Birimiša je u veljači ove godine puštena iz pritvora. Odluka je donesena jer, nakon što su ispitani svi ključni svjedoci, više nije bilo zakonskih uvjeta za njeno zadržavanje u pritvoru.

Izvršni odbor Hrvatske odvjetničke komore (HOK) donio je nakon toga odluku o privremenom suspendiranju dubrovačke odvjetnice Ane Birimiše sa svih odvjetničkih dužnosti.

Jakša Cvitanović i njegov brat Mirjan na sudu su tvrdili kako nisu krivi za "pranje" velike novčane svote u iznosu od oko 3 milijuna kuna. Za njegovo uhićenje najveće je zasluge primila HSP-ova zastupnica Ruža Tomašić, koja je po Cvikovu uhićenju postala i metom prijetnji.

Foto: V.G.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara