ZAVRŠENA SKUPŠTINA GRAĐANSKOG PAKTA ZA JUGOISTOČNU EUROPU

Predstavnici Građanskog pakta za jugoistočnu Europu pozvali su u subotu, na završetku godišnje skupštine u Bizovačkim toplicama nedaleko od Osijeka, na daljnju liberalizaciju viznih režima u regiji, te na ubrzavanje procesa povratka prognanika i izbjeglica.

Organizacija, koja okuplja 20 općina i 89 nevladinih udruga iz zemalja jugoistočne Europe, usvojila je zaključke u kojima se, između ostaloga, navodi kako je iduće godine potrebno održati konferenciju o pravnim, gospodarskim, socijalnim i drugim aspektima povratka prognanika i izbjeglica.

Kao jedan od prioriteta određeno je i održavanje konferencije o prilagođavanju ustroja lokalne samouprave zemalja jugoistočne Europe europskim standardima, a s obzirom na uvjete koje Europska unija u tome dijelu postavlja zemljama kandidatima za pristup u članstvo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključeno je kako se treba nastaviti prošle godine započeta kampanja liberalizacije viznih režima na području jugoistočne Europe, uz nastojanje da se aktivnosti kampanje više održavaju na lokalnoj razini i da se u njih uključe gospodarstvenici, koji bi u javnim raspravama trebali upozoriti na prepreke koje vizni režimi stvaraju gospodarskoj suradnji, te prometu ljudi i roba.

Građanski pakt za jugoistočnu Europu osnovan je 2000. godine kao reakcija na potpisivanje Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu, a danas okuplja 20 općina i 89 nevladinih udruga iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, te Srbije i Crne Gore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara