Završena je UN-ova misija na Haitiju, ali napetost se ne smanjuje

Završena je UN-ova misija na Haitiju, ali napetost se ne smanjuje

Foto: Gulliver Getty

MISIJA Ujedinjenih naroda, koja na Haitiju djeluje više od 13 godina, u četvrtak se službeno završila dok u zemlji ponovo raste društveno-politička napetost.

Završetak UN-ove misije za stabilizaciju Haitija (MINUSTAH) simbolično je označen spuštanjem UN-ove zastave u glavnoj vojnoj bazi međunarodne organizacije, u nazočnosti predstavnika domaće vlasti i stranih diplomata.

Gnjev zbog spolnog zlostavljanja

"Još puno toga treba učiniti da Haiti postigne trajnu stabilnost i razvoj kojima svi težimo", istaknula je Sandra Honore, koja je vodila MINUSTAH u zadnje četiri godine.

UN-ove snage su raspoređene 2004. nakon odlaska predsjednika Jean-Bertranda Aristidea kako bi se zaustavilo nasilje u prijestolnici Port-au-Princeu. No nikad nisu zadobile povjerenje Haićana.

Brojni pristaše bivšeg predsjednika još ih doživljavaju kao okupacijsku vojsku.

Gnjev prema međunarodnim vojnicima dodatno se povećao nakon otkrića skandala o spolnom zlostavljanju Haićana.

Ugled im se dodatno umanjio nakon listopada 2010. kada su nepalske plave kacige unijele koleru u zemlju prouzročivši smrt više od 10.000 Haićana.

MINUSTAH-ov mandat je 13 godina htio pomoći Haitiju da postigne društveno-političku stabilnost obučavajući njegovu nacionalnu policiju. No svečana proslava završetka misije održala se par sati nakon još jednog burnog prosvjeda u prijestolnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara